Midden in het onbewoonbare
Boek

Midden in het onbewoonbare ([2020])/ Cyrille Offermans

Bundel met losjes samenhangende notities en essays over literatuur, cultuur en politiek, geordend volgens de maanden van het jaar 2019.

Aanwezigheid

Recensie

Dit allegaartje aan teksten over literatuur, musea, architectuur, politiek en min of meer persoonlijke anekdotes (die nergens te dichtbij komen) heeft Cyrille Offermans (1945) geordend volgens de 12 maanden van het jaar 2019. In december, aan het einde van dit 600 pagina's tellende boek, vergelijkt Offermans schrijven met tuinieren, het winterklaar maken met het oog op het voorjaar. Hij noemt zichzelf anti-specialist en ongebreideld nieuwsgierig. Zijn historisch hermeneutische essays blijven verre van naar essenties gravende universalisten of particularisten. De essays houden zich op aan de oppervlakte van het leven. Geschreven vanuit het eigen vertrouwde middelpunt kijkt de auteur uit op een wereld die door klimaatproblemen, natuurvernietiging en sociale tegenstellingen steeds onbewoonbaarder wordt. Een uitstekend boek om dagelijks iets uit te lezen, erudiet, ondanks alles optimistisch en doortrokken van een diep renaissancistisch humanisme. Kleine druk. Met nawoord en personenregister.

Specificaties

Nederlands | 9789029541596 | 621 pagina's

Titel Midden in het onbewoonbare
Auteur Cyrille Offermans
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij De Arbeiderspers, [2020]
Overige gegevens 621 pagina's - 20 cm
Annotatie Met register
ISBN 9789029541596
PPN 427902312
Rubriekscode Nederlands 855.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Offermans, Cyrille; Dagboeken
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Offermans

Anderen bekeken ook

Geschiedenis van geweld
Boek

Geschiedenis van geweld (2017)/ Édouard Louis, vertaald [uit het Frans] door Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre

Een jongeman ontmoet een Algerijnse jongen met wie hij de nacht doorbrengt, waarna er een geweldadige confrontatie volgt.

Édouard Louis
Brieven uit Genua
Boek

Brieven uit Genua ([2016])/ Ilja Leonard Pfeijffer

Autobiografie in briefvorm, met brieven aan zijn moeder, een vroegere geliefde, zijn uitgever en anderen.

Ilja Leonard Pfeijffer
De eerste keer dat ik mijn hoed verloor
Boek

De eerste keer dat ik mijn hoed verloor ([2017])/ Colette, gekozen, vertaald [uit het Frans], geannoteerd en van een inleiding voorzien door Kiki Coumans

Persoonlijk getinte schetsen van de schrijver-journaliste Colette (1873-1954) van haar verschillende levensfasen, waarbij ze zowel de natuur als de mondaine wereld scherp observeert.

... Colette
De familie Mann
Boek

De familie Mann geschiedenis van een gezin ([2017])/ Tilmann Lahme, vertaald [uit het Duits] door Ria van Hengel

Biografie van het gezin Mann: vader Thomas (Nobelprijs voor Literatuur in 1929), moeder Katia en de kinderen Erika, Klaus, Golo, Monika, Elisabeth en Michael, die allemaal als schrijver, historicus of musicus bekend werden.

Tilmann Lahme
Motel songs
Boek

Motel songs (2017)/ Auke Hulst

Verslag van een roadtrip door de VS in het spoor van te vroeg gestorven literaire en muzikale helden, dat uitmondt in een portret van een vader-zoonrelatie.

Auke Hulst