Witte mensen, Joden en wij
Boek

Witte mensen, Joden en wij naar een politiek van revolutionaire liefde (2020)/ Houria Bouteldja, vertaald uit het Frans door Joost Beerten

Maatschappijkritisch pamflet tegen racisme en andere misstanden in de samenleving door de Franse, ultralinkse activiste.

Recensie

Sinds dit pamflet in 2016 in Frankrijk verscheen, staat Houria Bouteldja (1973) bekend als zelfbenoemde vertegenwoordigster van iedereen die niet 'wit' is in Frankrijk. Ze is woordvoerster van een zogenoemde 'ultralinkse' partij voor niet-blanken, de Parti des Indigènes de la République. Zij is een kind van Algerijnse ouders die in de jaren zestig naar Frankrijk emigreerden. De in dit pamflet geuite verwijten, beschuldigingen en aanklachten tegen alles wat 'wit' is in Frankrijk en westerse landen, berusten voor een deel op historische of actuele feiten zoals de geschiedenis van het Franse kolonialisme en hedendaags racisme. Zij formuleert haar kritiek vaak in termen en slogans die bewust zijn gekozen om weldenkende blanken te provoceren, op een hoog abstractieniveau. Zij is tegen 'witte feministen' en bedankt als moslima voor de eer door hen geholpen te worden. Als pro-Palestijnse activiste heeft ze niets op met Israeli's die in haar optiek na de Holocaust alleen maar een geaccepteerde subgroep van de blanken willen worden. Ze beschouwt homoseksuelen als een 'westerse uitvinding'. Een voor Nederlanders soms moeilijk leesbaar pamflet vanwege de vele referenties aan Franse historische en actuele feiten en het abstracte niveau van de argumenten.

Specificaties

Nederlands | 9789491717659 | 139 pagina's

Titel Witte mensen, Joden en wij : naar een politiek van revolutionaire liefde
Auteur Houria Bouteldja
Secundaire auteur Joost Beerten
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Editie Leesmagazijn, 2020
Overige gegevens 139 pagina's - 18 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling van: Les blancs, les Juifs et nous. - La Frabrique, 2016
ISBN 9789491717659
PPN 428609759
Rubriekscode 313.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Racisme
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Racisme

Relaties/Serie

Leesmagazijn
Boek

Leesmagazijn (2014-...)

vol. 66
Uitgeleend
Nederlands