Het seniorenbrein
Dwarsligger

Het seniorenbrein de ontwikkeling van onze hersenen na ons vijftigste ([2020])/ André Aleman

Neuropsychologische beschrijving van de ouder wordende hersenen met adviezen over beweging, geestelijk actief blijven en voeding om geestelijk zo lang mogelijk helder te blijven.

Recensie

Vanaf het vijftigste en zeker na het 65ste levensjaar veronderstellen wij alleen maar achteruitgang van onze hersenfunctie. Deels klopt dat. Er verdwijnen cellen evenals verbindingen in de hersenen. Het geheugen neemt af, de concentratie wordt minder en het denkvermogen gaat trager. Toch is niet alles kommer en kwel. De neuropsycholoog Aleman geeft aan hoe wij stressbestendiger en minder emotioneel worden. Aan de hand van onderzoeken en voorbeelden geeft hij hoop en tips om zo lang mogelijk goed te blijven functioneren. Het gaat over anatomische veranderingen in het verouderende brein, over mild cognitieverlies; hormonale veranderingen in de hersenen en wat wij eraan kunnen doen met voeding; beweging; geestelijke activering en dergelijke. Hoewel 'Hersenspinsels' (2011)* van hem nog beter was, is ook dit boek zeer informatief en gemakkelijk leesbaar. Met enkele afbeeldingen in zwart-wit, eindnoten, een literatuuropgave en register. Een goed leesbaar boek over het verouderende brein dat past naast 'Wij zijn ons brein : van baarmoeder tot Alzheimer' (2008)** van Dick Swaab.

Specificaties

Nederlands | 9789049808358 | 363 pagina's

Titel Het seniorenbrein : de ontwikkeling van onze hersenen na ons vijftigste
Auteur André Aleman
Type materiaal Dwarsligger
Editie Tweeentwintigste druk;
Uitgave [Amsterdam] : Dwarsligger®, [2020]
Overige gegevens 363 pagina's - illustraties - 12 cm
Annotatie Deze dwarsligger® is tot stand gekomen in samenwerking met Uitgeverij Atlas Contact - Oorspronkelijke uitgave: Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, 2012 - Met literatuuropgave, register
ISBN 9789049808358
PPN 430919247
Rubriekscode 600.52
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Hersenen; Verouderen ; Hersenen; Fysiologie
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Hersenen