Bernie's oorlog
Boek

Bernie's oorlog dagboek van een Joodse boerenknecht : 1942-1945 (2020)/ samengesteld door Willy Lindwer en Aline Pennewaard

Het dagboek van Bernard 'Bernie' Mestriz neemt ons mee naar het leven van een vervolgde Joodse jongen uit Terborg. Zwervend door de Achterhoek ontsnapt hij op miraculeuze wijze aan de vervolging door de nazi's. Bernie begint op 13 april 1942 te schrijven. Hij is dan 17 jaar, het is de dag dat hij een vals persoonsbewijs krijgt en als boerenknecht Michiel Johan Schuurman door het leven zal gaan. Veel Joodse boerenknechten zullen er niet geweest zijn. Hij verhaalt uitvoerig over de gewone alledaagse dingen op het platteland en over zijn werk op de verschillende boerderijen. Zo verdiende hij de kost in ruil voor een onderduikplek. Als orthodoxe jood hield hij zich aan alle joodse wetten en feestdagen. Bernie's oorlog is een aangrijpend verhaal waarin Bernie's angst voelbaar is: verraad, razzia's, NSB'ers, het oppakken van Joden in zijn omgeving en zijn vlucht naar de bossen. Zijn religieuze gevoelens hielden hem op de been, ook tijdens momenten van groot gevaar. Bernie heeft het bewaard gebleven deel van het dagboek van zijn vermoorde neef Alfred Wolf bij zijn dagboek gevoegd. Beiden kwamen uit Terborg en waren nog tieners toen de oorlog uitbrak. Deze bijzondere dagboeken van een overlever en van een vermoorde onderduiker brengen ons dicht bij het dagelijkse leven van opgejaagde Joden tijdens de bezetting van ons land. Bernie Mestriz (1925 - 1999) overleefde als enige van zijn gezin de Holocaust. De laatste dagboekregels schrijft hij op 20 november 1945, zes maanden na de bevrijding. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatieHet dagboek van een Joodse jongen die gedurende de Tweede Wereldoorlog was ondergedokken bij verschillende boerderijen in de Achterhoek.

Aanwezigheid

Recensie

Er zijn na de oorlog relatief veel Joodse oorlogsdagboeken bewaard gebleven, zowel van Joden die de Holocaust overleefden als van hen die werden vermoord. Dagboeken uit het begin van de oorlog, maar ook uit de onderduik en zelfs enkele kampen (Westerbork, Theresienstadt). Dit dagboek beschrijft het leven in onderduik in de Achterhoek van Bernie Mestriz (1925-1999) tussen 1942 en 1945. Het langste verbleef Bernie op een boerderij als boerenknecht in Sinderen, met andere onderduikers. Bijna allen werden door verraad van de jonge vrouw Gerritje Saalmink in december '43 opgepakt en vermoord. Bernie en nog een onderduiker wisten als door een wonder te ontkomen en Bernie zwierf van adres naar adres. Hij bleef zijn dagboek bijhouden tot november 1945. Tevens is in dit boek het dagboek van zijn (vermoorde) neef Alfred Wolf opgenomen. Het dagboek van Bernie zelf is vrij feitelijk en (ondanks de omstandigheden) niet altijd even opwindend. Beter was geweest om niet het hele dagboek uit te geven maar sterk in te korten.

Specificaties

Nederlands | 9789064461279 | 370 pagina's

Titel Bernie's oorlog : dagboek van een Joodse boerenknecht : 1942-1945
Auteur Bernie Mestriz
Secundaire auteur Willy Lindwer ; Aline Pennewaard
Type materiaal Boek
Editie Tweede druk;
Uitgave Amsterdam : Amphora Books, 2020
Overige gegevens 370 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie 1e druk: 2020 - Met literatuuropgave - Bevat: Het oorlogsdagboek van Bernie Mestriz : 13 april 1942 - 20 november 1945 (p. 49-336). Het oorlogsdagboek van Alfred Wolf : maandag 1 juni 1942 - vrijdag 22 januari 1943 (p. 337-371)
ISBN 9789064461279
PPN 430792387
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Onderduikers; Nederland; Wereldoorlog II; Dagboeken
Trefwoord Terborg
Onderduikers
Joden
Jodenvervolging
Dagboeken
Wereldoorlog II
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Onderduikers

Anderen bekeken ook

Papieren paradijs
Boek

Papieren paradijs het waargebeurde verhaal van een domineesvrouw die in 1845 emigreerde naar exotisch Suriname ([2020])/ Marlies Medema

Een predikantsvrouw gaat in 1845 tegen haar zin met haar man mee naar Suriname op een missie van boeren om een plantage te stichten.

Marlies Medema
De verloren familie
Boek

De verloren familie hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar de herinneringen aan zijn verloren familie laten zich niet verdringen... ([2017])/ Jenna Blum, vertaling [uit het Engels]: Carolien Metaal

Een Duits-joodse man, die in de oorlog zijn vrouw en kinderen heeft verloren, probeert in Amerika een nieuwe start te maken, met een nieuwe vrouw en dochter.

Jenna Blum
Twee moedige vrouwen
Boek

Twee moedige vrouwen (september 2020)/ Diney Costeloe, vertaling [uit het Engels] Lia Belt

Tijdens de Duitse bezetting in Frankrijk staan de nonnen van St. Croix voor een moeilijke beslissing; houden ze zich afzijdig of komen ze in actie als er een beroep op hen wordt gedaan.

Diney Costeloe
De ontdekking van Urk
Boek

De ontdekking van Urk (november 2020)/ Matthias M.R. Declercq, ontwerp kaarten: Yde Bouma

De Vlaamse journalist en auteur woonde in 2019 een half jaar lang te midden van de Urkers en beschrijft het leven van deze bijzondere Nederlandse dorpsgemeenschap.

Matthias M.R. Declercq
V2 [Nederlands]
Boek

V2 [Nederlands] ([2020])/ Robert Harris, vertaald [uit het Engels] door Rogier van Kappel

Terwijl de Duitsers vanuit de bossen tussen Scheveningen en Wassenaar V2's afschieten op Londen, wordt een Engelse luchtmachtofficier naar Mechelen gestuurd, waar ze aan de hand van radargegevens de afvuurplek van de V2's moet proberen vast te stellen.

Robert Harris