De jongen die Auschwitz tekende
Boek

De jongen die Auschwitz tekende (januari 2021)/ Thomas Geve, met Charles Inglefield, vertaling [uit het Engels] Karin de Haas

Autobiografisch relaas van een joodse jongen (1929) die tijdens de Holocaust verschillende concentratiekampen overleefde en zijn herinneringen vastlegde in geschrift en tekeningen.

Aanwezigheid

Recensie

Een zeer bijzonder verhaal van een Duits-joodse jongen (1929) die in 1943 samen met zijn moeder naar Auschwitz werd gedeporteerd. Daar wist hij niet alleen te overleven, maar zich op ongelofelijke wijze te handhaven via bescherming, vriendschappen, overlevingsdrang, moed en zijn (voor Auschwitz) zeer jonge leeftijd. Nog opvallender: al in Auschwitz begon Greve zijn ervaringen en observaties vast te leggen in tekeningen. Deze gingen verloren, maar meteen na de oorlog legde hij zijn kamptijd (na Auschwitz volgden een dodenmars, Gross-Rosen en Buchenwald) weer vast in tachtig tekeningen mét een verslag dat zijn ervaringen haarscherp beschreef. De (onbeholpen kinder)tekeningen geven indringend het kampleven weer dat, voor enkelen, in al zijn gruwelijkheid, jaren kon duren. Als lezer snap je niet hoe de jonge auteur twee jaar in de kampen (weliswaar ternauwernood) heeft kunnen overleven. Veel tekeningen (in kleur) zijn in het boek afgedrukt.

Specificaties

Nederlands | 9789402706314 | 303 pagina's

Titel De jongen die Auschwitz tekende
Auteur Thomas Geve
Secundaire auteur Charles Inglefield ; Karin de Haas
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave [Amsterdam] : HarperCollins, januari 2021
Overige gegevens 303 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met register - Vertaling van: The boy who drew Auschwitz. - Londen : HarperCollins Publishers, 2021
ISBN 9789402706314
PPN 430337663
Rubriekscode 928.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Auschwitz (concentratiekamp); Verhalen ; Auschwitz (concentratiekamp); Afbeeldingen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Concentratiekampen

Anderen bekeken ook

Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
De crèche
Boek

De crèche historische roman (2020)/ Elle van Rijn

Een jonge kinderverzorgster en haar collega's weten tijdens de Tweede Wereldoorlog uit de Joodse Crèche bij de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam 600 Joodse kinderen te redden van deportatie.

Elle van Rijn
De verloren familie
Boek

De verloren familie hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar de herinneringen aan zijn verloren familie laten zich niet verdringen... ([2017])/ Jenna Blum, vertaling [uit het Engels]: Carolien Metaal

Een Duits-joodse man, die in de oorlog zijn vrouw en kinderen heeft verloren, probeert in Amerika een nieuwe start te maken, met een nieuwe vrouw en dochter.

Jenna Blum
Mathilda's geheim
Boek

Mathilda's geheim (mei 2021)/ Corina Bomann, vertaling [uit het Duits]: Lilian Caris

Een jonge vrouw ontdekt na de dood van haar moeder dat deze haar geschiedenis geheim heeft gehouden. Met vallen en opstaan komt Mathilda alles te weten.

Corina Bomann
De tweeling van Auschwitz
Boek

De tweeling van Auschwitz (september 2021)/ Eva Mozes Kor, vertaling [uit het Engels] Els Franci-Ekeler

Autobiografisch relaas van een joodse vrouw, die als kind samen met haar tweelingzus in Auschwitz werd onderworpen aan de wrede experimenten van dokter Mengele..

Eva Mozes Kor