Wat zou Justyce doen?
Boek

Wat zou Justyce doen? ([2020])/ Nic Stone, vertaald [uit het Engels] door Aimée Warmerdam

Quad woont in een zwarte achterstandwijk en heeft het thuis zwaar. Zijn stiefvader mishandelt zijn moeder en is wreed tegen hem. Zijn vader zit in de gevangenis. Als Quad uiteindelijk zelf ook in de gevangenis belandt, schrijft hij brieven aan zijn oude vriend Justyce, waarin hij vertelt hoe hij daar terecht is gekomen. Vanaf ca. 15 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

De negenjarige Quad heeft het moeilijk thuis. Zijn moeder heeft een vriend die haar mishandelt en onaardig is tegen hem, zijn zusje en jongste broertje. Als op een dag de biologische vader van Quad gearresteerd wordt, blijft hij in eerste instantie heel erg zijn best doen op school. Maar hoe lang houd je dat vol als je moeder zich uiteindelijk van je afkeert en je van je gearresteerde vader niets meer hoort? Gelukkig heeft Quad een goede vriend in de buurt, Justyce, die heel belangrijk voor hem wordt. Dit boek vol schrijnende problemen laat het verschil zien tussen het leven van zwarte mensen zoals Quad en witte mensen. Als Quad uiteindelijk onschuldig in de gevangenis belandt en een briefwisseling tussen hem en Justyce op gang komt, ontdekkt de lezer hoe en waarom Quad in het criminele circuit is terechtgekomen. De ongelijkheid tussen rassen wordt hier loepzuiver weergegeven. Het positieve aan dit boek is dat er gelukkig ook hulp voor Quad komt van onverwachte kant en dat zijn leven zich niet voor altijd in de criminele sfeer hoeft af te spelen. Indringend verhaal voor jongeren, dat aansluit op het debat rond Black Lives Matter, waarin ook de zwarte Amerikaanse schrijfster actief is. Eerder verscheen 'Wat zou Martin doen?'*, waarin Justyce centraal staat. Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789000376216 | 239 pagina's

Titel Wat zou Justyce doen?
Auteur Nic Stone
Secundaire auteur Aimée Warmerdam
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Best of YA|Van Goor, [2020]
Overige gegevens 239 pagina's - 24 cm
Annotatie Vertaling van: Dear Justyce. - Crown Books for Young Readers, (c)2020
ISBN 9789000376216
PPN 427872707
Genre sociale roman
Thematrefwoord Racisme ; Geweld ; Achterstandswijken ; Armoede ; Brieven
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Wat zou Martin doen?
Boek

Wat zou Martin doen? ([2019])/ Nic Stone, vertaald [uit het Engels] door Margot Reesink

Justyce is een van de acht zwarte studenten op een prestigieuze witte school. Justyce' kijk op de maatschappij verandert als zijn beste vriend zonder aanleiding wordt doodgeschoten. Hij begint een dagboek, gericht aan zijn held Martin Luther King. Vanaf ca. 15 jaar.

Nic Stone
Let goed op
Boek

Let goed op een verhaal in tien stappen ([2021])/ Jason Reynolds, vertaald [uit het Engels] door Maria Postema

Tien verhalen over wat er gebeurt met middelbare scholieren nadat de bel is gegaan en ze op weg gaan naar huis. Satchmo is bang voor honden en een clubje jongens steelt geld omdat hun ouders ziek zijn en weinig geld hebben. Maar wat is er toch met die schoolbus gebeurd? Vanaf ca. 12 jaar.

Jason Reynolds
Moxie [Nederlands]
Boek

Moxie [Nederlands] (maart 2020)/ Jennifer Mathieu, vertaling Renée Salome en Laura Weeda

Vivian Carter is het zat. Ze is haar leraren zat, die altijd op de hand van de footballsterren zijn. Ze is de kleding-voorschriften van school zat, en de jongens die de meisjes in de gang lastigvallen en seksistische opmerkingen maken tijdens de les. Maar ze is het vooral zat zich altijd aan de regels te houden. De moeder van Viv was een stoere punkrocker in de jaren negentig, een Riot Grrrl. Naar haar voorbeeld begint Viv met Moxie, een feministisch "zine' dat ze anoniem op school verspreidt. Het is haar manier van stoom afblazen, maar algauw verspreiden ook andere meisjes de boodschap van Moxie. En dan blijkt dat ze niets minder dan een meidenrevolutie is gestart. - Bron: uitgeversinformatieVivian (16, ik-persoon) is het zat hoe meiden op haar school behandeld worden. Ze besluit in het geheim een tijdschrift te maken en op school te verspreiden. Daarin brengt ze samen met haar vriendinnen de seksistische en racistische praktijken op school onder de aandacht. Vanaf ca. 15 jaar.

Jennifer Mathieu
Schuld
Boek

Schuld ([2015])/ Mel Wallis de Vries

Op een Amsterdamse middelbare school plegen drie meiden vrij snel achter elkaar zelfmoord. Niemand ziet een verband. Totdat Tess een briefje krijgt met de tekst 'Jij bent de volgende'. Vanaf ca. 15 jaar.

Mel Wallis de Vries
De zomer dat we Parijs bestormden
Boek

De zomer dat we Parijs bestormden ([2020])/ Clémentine Beauvais, vertaald [uit het Frans] door Eva Wissenburg

Mireille (ik-persoon), Astrid en Hakima zijn op Facebook verkozen tot de lelijkste meisjes van hun middelbare school. Ze laten zich niet gek maken, en besluiten op de fiets naar Parijs te gaan om op 14 juli het grote presdentiele feest te verstoren. Ondertussen breekt er en mediastorm uit. Vanaf ca. 13 jaar.

Clementine Beauvais