Je mag zeggen wat je denkt
Boek

Je mag zeggen wat je denkt als je maar hetzelfde denkt als iedereen (2020)/ Andreas Kinneging

Bundel korte beschouwingen over fundamentele begrippen en waarden van onze samenleving en cultuur.

Aanwezigheid

Recensie

De 58 columns van de Leidse hoogleraar rechtsfilosofie Andreas Kinneging (1962) zijn informatieve, uitstekend geschreven, beschouwelijke minicolleges over eigentijdse thema's en idealen die het meer dan verdienen fundamenteel onder de loep te worden genomen. Hoe verhoudt gelijkheid zich tot vrijheid; wat betekenen beide begrippen in feite? Wat valt er voor zinnigs te zeggen over mensenrechten, democratie en de verhouding van man en vrouw. Over opvoeding van kinderen, lezen, studeren en de waarde van kennis van (onze eigen) eigen taal. De auteur verklaart zich bijvoorbeeld om niet mis te verstane redenen tot tegenstander van het gebruik van Engels in het universitair onderwijs. Zijn columns hebben toegankelijke diepgang, zijn constructief en argumentatief. Ze leveren stof en inspiratie op om zelf goed na te denken over vanzelfsprekendheden die bij nader bezien minder vanzelfsprekend zouden mogen zijn. De auteur won in 2006 met 'Geografie van goed en kwaad' de Socrates Wisselbeker voor het beste filosofieboek. In 2020 verscheen zijn 'De onzichtbare maat : archeologie van goed en kwaad'*.

Specificaties

Nederlands | 9789044646191 | 294 pagina's

Titel Je mag zeggen wat je denkt : als je maar hetzelfde denkt als iedereen
Auteur A.A.M. Kinneging
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2020
Overige gegevens 294 pagina's - 22 cm
ISBN 9789044646191
PPN 42762911X
Rubriekscode 170
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wijsgerige ethiek; Columns
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Wijsgerige ethiek

Anderen bekeken ook

De onzichtbare maat
Boek

De onzichtbare maat archeologie van goed en kwaad (2020)/ Andreas Kinneging

Cultuurfilosofische studie waarin het moderne denken, gebaseerd op de Verlichting en de Romantiek, wordt bekritiseerd en wordt gepleit voor het traditionele denken dat is gestoeld op het Platonisme en christendom.

A.A.M. Kinneging
Rode papaver
Boek

Rode papaver (april 2017)/ Els Florijn

Een jonge vrouw zoekt in de Eerste Wereldoorlog haar geliefde aan het front, ontdekt de gruwelen van de oorlog en gaat soldaten verzorgen.

Els Florijn
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Vindersloon
Boek

Vindersloon novelle ([2014])/ Joke Verweerd

Als haar man aan een heftige burn-out lijdt en haar huwelijk in een crisis verkeert, vindt een medewerkster van de afdeling gevonden voorwerpen op Schiphol steun bij een collega en raakt daardoor met zichzelf in de knoop.

Joke Verweerd
China en de barbaren
Boek

China en de barbaren het verzet tegen de westerse wereldorde ([2015])/ Henk Schulte Nordholt

Analyse van de Chinese geschiedenis en actuele politiek.

Henk Schulte Nordholt