Onze jongens in Indië
Boek

Onze jongens in Indië ([2021])/ Jacob Zwaan, fotografie Collectie Zwaan, Nationaal Archief ; redactie Tekstbureau Tempelier

Dienstplichtig soldaat Zwaan doet verslag van zijn dagelijkse ervaringen in de dekolonisatieoorlog in Indonesië (1946-1949), met aandacht voor oorlogsexcessen.

Aanwezigheid

Recensie

Zwaan (1922-2005) werd als dienstplichtig soldaat in 1946 uitgezonden naar Indië, waar hij drie jaar was gelegerd op buitenposten in West-Java, in directe confrontatie met de guerrilla's die streden voor een onafhankelijk Indonesië. Na terugkeer was hij archivaris bij het NIOD (1956-1987) en schreef hij diverse boeken over de geschiedenis van de dekolonisatie. De opschudding in 1969 over de onthullingen van Joop Hueting over de wandaden van het Nederlandse leger stimuleerde hem om in romanvorm zijn eigen ervaringen op te schrijven. Hij geeft de dagelijkse routine weer van zijn kleine groepje kameraden, op hun gevaarvolle en zinloze missie, met doden en gewonden. Het is ook een verslag van wreedheden, platbranden van kampongs, bacchanalen en erotische excessen. Cynische desillusie, gevoelens van miskenning, verlies van elk vertrouwen in 'Den Haag' en twijfel over hun terugkeer in de Nederlandse maatschappij overheersen in Zwaans boek, dat vrijwel als eerste het zwijgen doorbrak over het dagelijkse soldatenleven aan het front. Met foto's. Het boek werd in 1969 en 1973 al uitgegeven onder de titel 'Soldaat in Indië'. Nu met een nawoord van de zoon van de auteur.

Specificaties

Nederlands | 9789089758897 | 252 pagina's

Titel Onze jongens in Indië
Auteur Jacob Zwaan
Type materiaal Boek
Uitgave [Meppel] : Just Publishers, [2021]
Overige gegevens 252 pagina's, 8 ongenummerde pagina's platen - 23 cm
Annotatie Omslag vermeldt: De geschiedenis van een peleton - Oorspronkelijke titel: Soldaat in Indië. - Zwolle : Tijl, 1969
ISBN 9789089758897
PPN 430401019
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Nederlands Oost-Indië; 1946 ; Dekolonisatie
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Reddende engel
Boek

Reddende engel ([2017])/ Renate Dorrestein, redactie Harminke Medendorp

Een jonge vrouw arriveert op een boerderij waar twee jaar eerder een andere jonge vrouw door een ongeval om het leven kwam. Niet op de hoogte van wat er gebeurde, ontwart de hoofdfiguur bijna per ongeluk diverse geheimen en raakt ze verzeilt in gevaarlijke situaties.

Renate Dorrestein
Bonuskind
Boek

Bonuskind (2020)/ Saskia Noort

Als een gescheiden moeder dood wordt gevonden, onderzoekt haar puberdochter wat er precies is gebeurd en waagt hierbij haar eigen leven.

Saskia Noort
De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
Turis
Boek

Turis (2016)/ Özcan Akyol

Autobiografisch verhaal van een tweedegeneratie Turkse Nederlander die opgroeide in een gezin met een gewelddadige vader.

Özcan Akyol
Stadsliefde
Boek

Stadsliefde scènes in Parijs (2013)/ Adriaan van Dis

De Nederlandse schrijver doet verslag van zijn wandelingen in een kleurrijk en sociaal verdeeld Parijs.

Adriaan van Dis