Bestaat er een raarder leven dan het mijne?
Boek

Bestaat er een raarder leven dan het mijne? Jef Last, 1898-1972 (2021)/ Rudi Wester

Biografie van de veelzijdige Nederlandse vrijbuiter, onder meer publicist, vrijheidsstrijder tijdens de Spaanse Burgeroorlog, sinoloog en filmpionier.

Aanwezigheid

Recensie

De titel van deze biografie is treffend gekozen: Jef Last was een man met een heel bijzonder leven. Hij was afkomstig uit een goed Haags milieu, maar stapte daar uit en werd een globetrotter, antiracist, sinoloog, filmpionier, schrijver, vertaler, humanist, socialist en (tijdelijk) communist. Hij was getrouwd en had drie dochters, maar gaf daarnaast ook ruimhartig toe aan zijn heftige homoseksuele gevoelens. Hij vocht in de Spaanse burgeroorlog, zat in het verzet, was een begenadigd spreker en goed bevriend met onder anderen André Gide en Willy Brandt. Veel kleurrijker vind je ze niet in Nederland (en daarbuiten). Het jachtige bestaan van deze gedreven vrijbuiter verdiende deze wetenschappelijke biografie, gebaseerd op bronnen en gesprekken met mensen die hem kenden. Het chronologisch vertelde verhaal is met korte, snelle hoofdstukken bijna even hijgerig opgebouwd als het leven van de hoofdpersoon zelf. Soms gaat het iets te snel en verdwijnen aangestipte zaken/personen in het luchtledige. Ook worden veel foto's beschreven, maar slechts een paar getoond. Met eindnoten, een literatuurlijst en register. Het leven van deze man is te bijzonder om in de vergetelheid te verdwijnen; daarom is het goed dat deze biografie er is.

Specificaties

Nederlands | 9789044629040 | 564 pagina's

Titel Bestaat er een raarder leven dan het mijne? : Jef Last, 1898-1972
Auteur Rudi Wester
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2021
Overige gegevens 564 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met bibliografie, literatuuropgave, register
ISBN 9789044629040
PPN 424472449
Rubriekscode Nederlands 855.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Last, Jef; Biografieën
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Last

Anderen bekeken ook

De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
Raadselvader
Boek

Raadselvader kind in de Koude Oorlog (2018)/ Jolande Withuis

De Nederlandse historica (1949) beschrijft haar jeugd in een diep gelovig communistisch milieu, in het bijzonder ook de verhouding met haar vader Berry Withuis (1920-2009), redacteur van De Waarheid, schaker en schaakjournalist.

Jolande Withuis
Fortuna's kinderen
Boek

Fortuna's kinderen een trans-Atlantische familiekroniek (2021)/ Annejet van der Zijl

Geschiedenis van de Nederlandse families Herckenrath en De Fremery, die in de negentiende eeuw hun geluk in de Verenigde Staten beproefden.

Annejet van der Zijl
Shuggie Bain [Nederlands]
Boek

Shuggie Bain [Nederlands] ([2021])/ Douglas Stuart, vertaald [uit het Engels] door Inger Limburg en Lucie van Rooijen

In het Glasgow van de jaren tachtig probeert de jongste zoon van een gebroken en straatarm gezin voor zijn alcoholistische moeder te zorgen, terwijl hij zelf met zijn identiteit worstelt.

Douglas Stuart
Ha rt r itm e
Boek

Ha rt r itm e (2021)/ Bart Chabot

Bart Chabot blikt terug op zijn leven.

Bart Chabot