De kern van de Holocaust
Boek

De kern van de Holocaust Belzec, Sobibor, Treblinka en Aktion Reinhardt ([2021])/ Stephan Lehnstaedt, vertaling [uit het Duits]: Rob Pijpers ; redactie: Vitataal

Geschiedenis van de drie vernietigingskampen Bezec, Sobibor en Treblinka, waar ongeweer twee miljoen merendeels Poolse joden de dood vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aanwezigheid

Recensie

Tussen maart 1942 en november 1943 werden in de vernietigingskampen Belzec, Treblinka en Sobibor ruim 1,8 miljoen merendeels Poolse joden vergast en verast. Daarna werden de kampen, na opstanden in Treblinka en Sobibor, afgebroken en de sporen gewist. Na de oorlog werden de daders van deze Aktion Reinhardt deels veroordeeld. Archeologisch onderzoek en slecht bezochte musea op de kampplekken proberen de herinnering levend te houden. Professor Holocaust en joodse studies Lehnstaedt behandelt op heldere en wetenschappelijk verantwoorde wijze vele facetten van deze moord. Met notenapparaat en literatuuroverzicht. Voor lezers met een interesse in de Holocaust.

Specificaties

Nederlands | 9789493028364 | 208 pagina's

Titel De kern van de Holocaust : Belzec, Sobibor, Treblinka en Aktion Reinhardt
Auteur Stephan Lehnstaedt
Secundaire auteur Rob Pijpers
Type materiaal Boek
Uitgave [Hilversum] : Uitgeverij Verbum, [2021]
Overige gegevens 208 pagina's - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789493028364
PPN 428016650
Rubriekscode 928.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Belzec (concentratiekamp) ; Sobibor (concentratiekamp) ; Treblinka (concentratiekamp)
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Concentratiekampen

Anderen bekeken ook

Liever dier dan mens
Boek

Liever dier dan mens een overlevingsverhaal (2020)/ Pieter van Os, kaarten binnenwerk Hester Schaap

Biografie van een joodse vrouw (1926) uit Warschau, die de Tweede Wereldoorlog overleefde door zich voor te doen als Volksduitse en werd geadopteerd door een familie met een fanatieke nationaalsocialistische overtuiging.

Pieter van Os
Doorn in het vlees
Boek

Doorn in het vlees foute Nederlanders in de jaren vijftig en zestig ([2013])/ Ismee Tames

Onderzoek naar de lotgevallen van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gecollaboreerd met de Duitse bezetter.

Ismee Tames
Het geheim van de Valeriusstraat
Boek

Het geheim van de Valeriusstraat (2015)/ Luuc Kooijmans

Geschiedenis van het gezin waarin de Amsterdamse verzetsman Wim Kooijmans (1923-1943) die op 20 juli 1943 werd gefusilleerd, opgroeide als zoon van NSB-ouders.

L. Kooijmans
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
1945
Boek

1945 de afrekening (maart 2020)/ Ad van Liempt, onder redactie van het NIOD

Overzicht van het laatste jaar van de Tweede Wereloorlog in Nederland en de nasleep daarvan, onder meer in Nederlands-Indie.

Ad van Liempt