Little white wonder
Boek

Little white wonder opkomst van de witte plaat in Nederland (november 2020)/ Charles Beterams, eindredactie: Edgar Kruize

Onderzoek naar de wereld van de bootlegs (witte platen: illegaal geperste en gedistribueerde platen met demo's en opnames die niet bedoeld waren om uit te brengen) in het Nederland van de jaren '60 en '70.

Aanwezigheid

Recensie

Pink Floyd-kenner, -verzamelaar en -platenhandelaar Charles Beterams onderzocht de wereld van de bootlegs (witte platen) in het Nederland van de jaren '60 en '70. De titel Little White Wonder, refereert aan de Amerikaanse bootlegbijbel die in 1994 verscheen en het eerste 'witte dubbelalbum' van Bob Dylan uit 1969. Een plaat met demo's en opnames die niet bedoeld waren voor een uit te brengen plaat, maar illegaal was geperst en gedistribueerd. In Nederland ging Ton Scheurders als eerste aan de slag met dit nieuwe fenomeen. Onder de legale markt ontstond een internationale productie- en distributieketen, deels om de hegemonie van de grote labels te doorbreken. Bootlegs van live-concerten van onder meer de Rolling Stones en Pink-Floyd bleken zeer succesvol en werden ook besproken bij bovengrondse media als de VPRO en Vrij Nederland. Zelfs platenhandels als Elpee en de Free Record Shop hebben hun wortels in deze half illegale, half idealistische piraterijpraktijken. Beterams levert gedegen en fascinerend onderzoek af en illustreert dat met sprekend beeldmateriaal.

Specificaties

Nederlands | 9789082689358 | 245 pagina's

Titel Little white wonder : opkomst van de witte plaat in Nederland
Auteur Charles Beterams
Secundaire auteur Edgar Kruize
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Rotterdam : Permafrost Publishers, november 2020
Overige gegevens 245 pagina's - illustraties - 31 cm
Annotatie Omslagtitel - Met index, literatuuropgave
ISBN 9789082689358
PPN 429296363
Rubriekscode 665.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Grammofoonplaten; Nederland; 1961-1980
PIM Rubriek Muziek
PIM Trefwoord Grammofoonplaten