Het leugenlabyrint
Boek

Het leugenlabyrint (2021)/ Paul Binnerts

Bert en Emmeke van Leer komen door hun joodse afkomst steeds verder in het nauw tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog; ook al zijn beiden met een niet-joodse partner getrouwd biedt dat geen bescherming als de vervolging van joodse Nederlanders begint.

Aanwezigheid

Recensie

Broer en zus Bert en Emmeke van Leer komen uit een joodse familie. Hoewel ze zich niet meer joods voelen, verandert dit als Nederland in 1940 wordt bezet. Plots zijn ze vijanden van de staat en krijgen ze steeds meer beperkingen opgelegd. Hun partners staan machteloos en sommige vrienden keren zich van hen af. Langzaam wordt hun leven een lange nachtmerrie. De schrijver (1938) is bekend in de toneelwereld. Hij is zelf kind uit een gemengd huwelijk. Met dit boek probeert hij enigszins vat te krijgen op dit grijze stukje verleden, dat hem al zijn hele leven uit zijn slaap houdt. Als ik-figuur geeft hij commentaar op de gebeurtenissen en probeert hij de beslissingen van de personages te begrijpen. Het verhaal wordt echt sterk als hij zijn eigen ervaringen met antisemitisme van na de oorlog beschrijft. Het boek geeft een gedegen inkijk in het ambtelijk vermorzelen van onschuldige mensen. Ook hier zijn weer parallellen met het heden. Met een uitgebreid nawoord van de schrijver. Een verrassende roman die tot nadenken stemt. Het boek sluit goed aan bij de huidige inzichten over de rol van het ambtelijke apparaat tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Specificaties

Nederlands | 9789044647259 | 437 pagina's

Titel Het leugenlabyrint
Auteur Paul Binnerts
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2021
Overige gegevens 437 pagina's - 23 cm
ISBN 9789044647259
PPN 430536445
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Wereldoorlog II ; Jodenvervolging ; Bureaucratie ; Antisemitisme
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

De verloren familie
Boek

De verloren familie hij overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar de herinneringen aan zijn verloren familie laten zich niet verdringen... ([2017])/ Jenna Blum, vertaling [uit het Engels]: Carolien Metaal

Een Duits-joodse man, die in de oorlog zijn vrouw en kinderen heeft verloren, probeert in Amerika een nieuwe start te maken, met een nieuwe vrouw en dochter.

Jenna Blum
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Een dichtbij verleden
Boek

Een dichtbij verleden een indrukwekkende roman over keuzes, moed en opoffering in het Frankrijk van de Tweede Wereldoorlog ([2020])/ Kristin Harmel, vertaling [uit het Engels]: Monique Eggermont

Twee vrouwen proberen tijdens de Tweede Wereldoorlog te overleven in de Champagnestreek; in 2019 gaat een vrouw op zoek naar haar roots in diezelfde streek.

Kristin Harmel
Rose
Boek

Rose een familie in oorlogstijd ([2015])/ Rosita Steenbeek

Het levensverhaal van de grootmoeder van de schrijfster.

Rosita Steenbeek
Oorlogsdochters
Boek

Oorlogsdochters (2021)/ Rhys Bowen, vertaling [uit het Engels]: Erica Feberwee

Een jonge Britse vrouw gaat tijdens de Tweede Wereldoorlog voor MI5 werken, met grote gevolgen.

Rhys Bowen