Het landschap van Noordoost-Twente
Boek

Het landschap van Noordoost-Twente (2020)/ Harm Smeenge

'Noordoost-Twente heeft een heuvelachtig, bijna on-Nederlands landschap. Tijdens de voorlaatste ijstijd vormde het landijs de stuwwallen van Oldenzaal en Ootmarsum. De beekdalen zijn er vaak moerassig en op de hogere gronden liggen de essen en kampen, oude akkergebieden. Op de stuwwallen legden Twentse textielfabrikanten vanaf de negentiende eeuw landgoederen aan. Door de hoogteverschillen, de bijzondere bodemsamenstelling en de vele bronnen en beken ontstond een lappendeken van landschapstypen. In het Dinkeldal ligt een voor Nederland bijzonder landschap met rivierterrassen, ontstaan doordat de rivier zich steeds dieper insneed in het dal. Al vanaf de prehistorie bood het landschap van Noordoost-Twente diverse gebruiksmogelijkheden voor de mens. Daardoor ontwikkelde zich in de loop van de eeuwen een kleinschalig landschap met grote hoogteverschillen en diverse elementen zoals de stuwwallen, essen, kampen, beken, bronnen en landgoederen. Vanwege het brede scala aan natuurgebieden en belangrijk cultureel erfgoed, dat is ontstaan door een eeuwenlang samengaan van natuurlijke ontwikkelingen en menselijk ingrijpen, is het gebied in 2006 aangewezen als nationaal landschap. Inmiddels heeft het Rijk de nationale landschappen overgedragen aan de zorg van de provincies. De grens van het Nationaal Landschap Noordoost-Twente is tevens de begrenzing van het in dit boek behandelde gebied. Het landschap van Noordoost-Twente vertelt over 15.000 jaar dynamiek tussen mens, natuur en landschap. Om het huidige cultuurlandschap te kunnen begrijpen, behouden en ontwikkelen, is het nodig de aardkundige, ecologische en cultuurhistorische ontwikkelingen te kennen. Dit boek biedt een intrigerend en uitvoerig overzicht overzicht van de veranderingen die hebben plaatsgevonden en die we nog kunnen verwachten'.---uitgeverGeschiedenis van het landschap van Noordoost-Twente en de aardkundige, ecologische en cultuurhistorische ontwikkelingen en veranderingen.

Aanwezigheid

Recensie

Auteur Harm Smeenge promoveerde op een onderzoek naar het ontstaan van een van onze mooiste landschappen; dat van Overijssel ten noorden van Oldenzaal. Dit is de bewerking van dit interdisciplinair onderzoek: de wisselwerking van meer dan tweeduizend jaar samenwerking tussen mens en natuur, de bewoningsgeschiedenis, de natuurlijke processen, de beïnvloeding daarvan door menselijke activiteiten (variërend van landbouw, waterbeheersing, bodemverbetering, tot nederzettingen en rechtshistorie) zowel in het verleden als in het heden. Er wordt gebruikgemaakt van natuurwetenschappelijke methoden en van archiefmateriaal, oral history, archeologie. De nadruk ligt op de samenhang. Dit boek is niet alleen een (belangrijke) bijdrage aan het beheer en het behoud van het huidige landschap; het geeft door zijn toegankelijkheid de lezer een extra dimensie aan het beleven van een van de mooiste landschappen van Nederland. Bedoeld voor iedere geïnteresseerde wordt jargon vermeden en waar nodig uitgelegd. Tekst, verduidelijkende foto's, afbeeldingen en kaarten in zwart-wit en kleur maken nieuwsgierig en nodigen uit tot onmiddellijk bezoek aan Noordoost-Twente. Met noten, literatuuropgave en register van geografische namen.

Specificaties

Nederlands | 9789053455722 | 176 pagina's

Titel Het landschap van Noordoost-Twente
Auteur Harm Smeenge
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Matrijs, 2020
Overige gegevens 176 pagina's - illustraties - 29 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Oorspronkelijk verschenen als proefschrift Rijksuniversiteit Groningen, onder de titel: Historische landschapsecologie van Noordoost-Twente : acht interdisciplinaire studies op het snijvlak van aardkunde, ecologie en cultuurhistorie (ca. 13.000 BP - heden). - 2020
ISBN 9789053455722
PPN 42938923X
Rubriekscode 570.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Noordoost-Twente; Cultuurgeschiedenis ; Landschap; Noordoost-Twente; Geschiedenis
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Twente