Dagboek uit Bergen-Belsen
Boek

Dagboek uit Bergen-Belsen maart 1944-april 1945 (2021)/ Renata Laqueur, met een inleiding en bezorgd door Saskia Goldschmidt

Authentiek dagboek van een Amsterdamse jonge vrouw, aangevuld met later uitgewerkte notities, waarin ook de weken durende de spookachtige treinreis worden beschreven, waarmee de Duitsers de joodse kampbevolking uit de handen der bevrijders probeerden te houden.

Aanwezigheid

Recensie

'Ik denk veel over na de oorlog. Zullen wij ooit aan iemand die niet ook iets dergelijks meegemaakt heeft, kunnen vertellen, kunnen duidelijk maken, wat deze kampbelevenissen voor ons betekenen? Wat het is om groene dennenbomen en jonge bladgroente te zien opschieten langs een kampweg achter prikkeldraad.' Dat schreef Renata Laqueur (1919-2011) op 15 juni 1944 in het dagboek dat ze in het geheim bijhield vanaf haar aankomst in Bergen-Belsen in maart van dat jaar. In 1943 was ze vanwege haar joodse afkomst opgepakt en via Kamp Vught en Kamp Westerbork werd ze naar het Duitse concentratiekamp gedeporteerd. Laqueurs dagboek werd in 1965 voor het eerst uitgegeven. Destijds was het de eerste publicatie van een door een vrouw geschreven kampdagboek. Deze herziene editie is bezorgd, ingeleid en van een nawoord voorzien door Saskia Goldschmidt. Laqueur was de eerste vrouw van Saskia's vader Paul Goldschmidt. Met fotokatern.

Specificaties

Nederlands | 9789029094511 | 256 pagina's

Titel Dagboek uit Bergen-Belsen : maart 1944-april 1945
Auteur Renata Laqueur
Secundaire auteur Saskia Goldschmidt
Type materiaal Boek
Editie Derde herziene druk;
Uitgave Amsterdam : Meulenhoff, 2021
Overige gegevens 256 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - foto's - 22 cm
Annotatie 1e druk: Amsterdam : Em. Querido's Uitgeverij BV, 1965 - Met literatuuropgave
ISBN 9789029094511
PPN 430440057
Rubriekscode 928.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bergen-Belsen (concentratiekamp); Dagboeken
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Concentratiekampen

Anderen bekeken ook

Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Sabines oorlog
Boek

Sabines oorlog hoe mijn moeder de kampen overleefde (2021)/ Eve Taylor-Tazelaar, vertaald [uit het Engels] door Bert Natter

Reconstructie van het leven van Sabine Zuur (1918-2012), die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief was in het verzet, werd verraden en een verblijf in verschillende concentratiekampen overleefde.

Eve Taylor-Tazelaar
De crèche
Boek

De crèche historische roman (2020)/ Elle van Rijn

Een jonge kinderverzorgster en haar collega's weten tijdens de Tweede Wereldoorlog uit de Joodse Crèche bij de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam 600 Joodse kinderen te redden van deportatie.

Elle van Rijn
Solveigs belofte
Boek

Solveigs belofte eén vrouw kan het landgoed van haar familie redden. Maar heeft ze de moed om te doen wat nodig is? ([2021])/ Corina Bomann, vertaling [uit het Duits]: Lilian Caris

Corina Bomann
Eindstation Auschwitz
Boek

Eindstation Auschwitz mijn verhaal vanuit het kamp (1943-1945) ([2020])/ Eddy de Wind

Ter plekke geschreven ooggetuigenverslag van een Joodse arts die de gruwelen van het concentratiekamp Auschwitz overleefde.

Eddy de Wind