Hoe ik toch huisjesmelker werd
Boek

Hoe ik toch huisjesmelker werd over woonarmoede en ongelijkheid ([2021])/ Hans de Geus

Analyse van de problemen op de Nederlandse woningmarkt en de daaruit voortvloeiende maatschappelijke ongelijkheid.

Aanwezigheid

Recensie

De rode draad in dit boek is de verbinding tussen woonarmoede en ongelijkheid. De auteur stelt dat een tweekastenmaatschappij dreigt te ontstaan. De rijken worden rijker, zij hebben vastgoed en daartegenover staan degenen (meestal jongeren die geen bemiddelde ouders hebben) die geen woning kunnen kopen of een hoge huur moeten betalen. De hoofdoorzaak hiervan is gelegen in de ideologie die sinds de jaren 1980 het beleid bepaalt: deregulering, het afschaffen van regels en het verder aan de vrije markt overlaten. De ideologie van het neoliberalisme. Het probleem van de daardoor ontstane ongelijkheid wordt van veel kanten - in samenhang - belicht: het erfrecht, de liberalisering van de hypotheken, de beleggingen via de grote pensioenpotten en door internationale personen en bedrijven, de lage rente, de macht van de banken, de bouwlobby, de hoge prijs van de grond, de verslechterde positie van de werknemers (loonmatiging, flexibilisering). De steeds verder gaande ongelijkheid, zo stelt de auteur, zal met zich brengen dat we er allemaal op achteruit zullen gaan. Als een van de oplossingen ziet hij een verlaging van de grondprijs voor iedereen. Het boek is bedoeld als waarschuwing: we moeten er wat aan doen voor het te laat is. Voor beleidsmakers en een geïnteresseerd publiek.

Specificaties

Nederlands | 9789028451469 | 288 pagina's

Titel Hoe ik toch huisjesmelker werd : over woonarmoede en ongelijkheid
Auteur Hans de Geus
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Wereldbibliotheek, [2021]
Overige gegevens 288 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789028451469
PPN 430212836
Rubriekscode 372.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Onroerende zaken ; Woningen kopen ; Woningen verkopen ; Woningmarkt; Nederland
PIM Rubriek Huis en Tuin
PIM Trefwoord Onroerende zaken

Anderen bekeken ook

De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
De edele kunst van not giving a f*ck
Boek

De edele kunst van not giving a f*ck de tegendraadse aanpak voor een goed leven ([2017])/ Mark Manson, vertaling [uit het Engels] Annoesjka Oostindiër en Henk Popken

Betoog over het goede leven: je hoeft niet altijd positief te zijn, maar in plaats daarvan moet je jouw tekortkomingen en de tegenslagen in het leven onder ogen zien en daarmee leren leven.

Mark Manson
De acht bergen
Boek

De acht bergen (2017)/ Paolo Cognetti, vertaald [uit het Italiaans] door Yond Boeke en Patty Krone

Een jongeman leert van zijn vader de bergen kennen en via een verkenning van de bergen zichzelf.

Paolo Cognetti
Moederstad
Boek

Moederstad Jakarta, een familiegeschiedenis (2021)/ Philip Dröge

Een geschiedenis van de stad Jakarta, waar de auteur op basis van archiefonderzoek belevenissen van zijn voorouders doorheen vlecht en die koppelt aan internationale ontwikkelingen als slavernij, crises en oorlogen.

Philip Dröge
Het einde van de rode mens
Boek

Het einde van de rode mens leven op de puinhopen van de Sovjet-Unie ([2014])/ Svetlana Alexijevitsj, vertaling [uit het Russisch]: Jan Robert Braat

Impressie van 'de ziel' van het Russische volk na de ineenstorting van de Sovjetunie.

Svetlana Aleksievič