Datamacht en tegenkracht
Boek

Datamacht en tegenkracht hoe we de macht over onze gegevens kunnen terugkrijgen (2021)/ Kathalijne Buitenweg, met medewerking van Richard Wouters

Politiek-maatschappelijke beschouwing over ontwikkelingen in de digitale wereld.

Aanwezigheid

Recensie

Burgers staan - bewust of onbewust - steeds meer data af aan private tech-giganten zoals Facebook en Google en aan overheden. In dit goed geschreven boek gaat de auteur, een prominent voormalig lid van het Europees Parlement en de Tweede Kamer, in op de machtsvorming en gevaren die met het op grote schaal vergaren en gebruiken van data, veelal persoonsgegevens, gepaard gaan. Dit zeer betrokken geschreven boek is een fraaie oproep om 'tegenmacht' te creëren voor een digitale ontwikkeling waarin 'big data', algoritmes en sociale media steeds meer centraal komen te staan. In beeldende en krachtige taal zet de auteur bijvoorbeeld aan om kritisch te zijn jegens een overheid die sociale ongelijkheid automatiseert. Het is tevens een appèl om privacy meer serieus te nemen. Het boek knoopt niet alleen aan bij technologie, maar ook bij maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de wens van velen om naar een zo risicoloze samenleving te gaan. Dit boek verdient een pluim voor de warme betrokkenheid. Geschikt voor iedereen met politieke en maatschappelijke interesse in de digitale wereld.

Specificaties

Nederlands | 9789403125213 | 239 pagina's

Titel Datamacht en tegenkracht : hoe we de macht over onze gegevens kunnen terugkrijgen
Auteur Kathalijne Buitenweg
Secundaire auteur Richard Wouters
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2021
Overige gegevens 239 pagina's - 20 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789403125213
PPN 432176144
Rubriekscode 521.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Datamining; Internet; Sociale aspecten ; Innovatie; Informatiemaatschappij
PIM Rubriek Computers
PIM Trefwoord Informatie-maatschappij

Anderen bekeken ook

Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u
Boek

Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u dertig jaar marktwerking in Nederland (2018)/ Sander Heijne, redactie Harminke Medendorp ; eindredactie Andreas Jonkers

SAMENVATTING: "Waarom kijkt de dokter meer naar de computer dan naar jou? Waarom is de kinderopvang zo duur? Waarom is je post weer niet aangekomen? En waarom ligt bij de eerste sneeuwbui het hele spoor plat? Het antwoord: mislukte marktwerking. Dat ontdekte Sander Heijne (1982) na zeven jaar journalistiek onderzoek voor de Volkskrant en De Correspondent. Hij schreef talloze verhalen over het spoor, de post, de zorg en andere publieke diensten, en over de problemen die ontstonden toen die aan de markt werden overgelaten. Sander sprak honderden mensen op de werkvloer: van dokters en verpleegkundigen tot verzekeraars, van conducteurs en machinisten tot spoorbazen, en van postbodes en vakbondsleiders tot beleidsmakers. Het resultaat is een boek dat iedere Nederlander aangaat."Kritische journalistieke analyse van de maatschappelijke effecten van de vermarkting van publieke diensten in Nederland.

Sander Heijne
Leugen & waarheid
Boek

Leugen & waarheid in gesprek over de grote kwesties van onze tijd (2021)/ Bas Heijne

Achttien interviews met onder meer sociologen en historici over problemen van de huidige tijd, zoals de opkomst van het rechts-populisme en de opkomst van onvrede, nationalisme en problemen die te maken hebben met identiteit.

Bas Heijne
Vooruitgang
Boek

Vooruitgang tien redenen om naar de toekomst uit te kijken (2016)/ Johan Norberg, vertaling [uit het Engels] Rik Smits

Inventarisatie van positieve, wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van onder meer natuur, milieu, gezondheid, politiek en economie.

Johan Norberg
De acht bergen
Boek

De acht bergen (2017)/ Paolo Cognetti, vertaald [uit het Italiaans] door Yond Boeke en Patty Krone

Een jongeman leert van zijn vader de bergen kennen en via een verkenning van de bergen zichzelf.

Paolo Cognetti
Klont
Boek

Klont (2017)/ Maxim Februari

Een mediagenieke man oogst wereldwijd succes door zijn artikelen en lezingen over digitale technologie.

Maxim Februari