Banda
Boek

Banda de genocide van Jan Pieterszoon Coen ([2021])/ Marjolein van Pagee, kaarten Marjolein van Pagee

Reconstructie en achtergronden van de volkerenmoord op de Banda-eilanden in 1621 onder het gezag van gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen.

Aanwezigheid

Recensie

Jan Pieterszoon Coen is hét symbool van alles wat mis was met de VOC. Die reputatie is vooral gebaseerd op zijn actie op de Banda-eilanden in 1621. Omdat de Bandanezen niet alleen aan de VOC, maar ook aan andere Europese handelaren hun nootmuskaat en foelie verkochten, veroverde een oorlogsvloot onder leiding van Coen de eilanden om het handelsmonopolie van de VOC te handhaven. Enkele honderden bewoners gingen een bestaan als slaaf in Batavia tegemoet en een kleine groep wist te ontkomen naar de Kei-eilanden, maar de rest van de bevolking (enkele duizenden mensen) werd over de kling gejaagd of kwam om door honger. De schrijfster, historica, haalt de welbekende feiten over het voetlicht, gaat na hoe er in de loop der tijd over Coen is gedacht in onder meer (jeugd)literatuur, en stelt dat de VOC-mentaliteit (winstbejag zonder oog voor de nadelige gevolgen voor natuur, milieu en mens) nog steeds springlevend is, evenals discriminatie door blanken van mensen met een andere huidskleur en cultuur. Het boek met enige activistische trekjes zet de herdenking van de massamoord van 1621 kracht bij. Met een katern illustraties in kleur, eindnoten en een literatuuroverzicht.

Specificaties

Nederlands | 9789401917537 | 208 pagina's

Titel Banda : de genocide van Jan Pieterszoon Coen
Auteur Marjolein van Pagee
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Omniboek, [2021]
Overige gegevens 208 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - illustraties, kaarten - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789401917537
PPN 430321082
Rubriekscode Indonesië 948
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Banda-eilanden; 17e eeuw ; Coen, Jan Pieterszoon ; VOC
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Indonesië (Banda-eilanden)

Anderen bekeken ook

De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
Pilgrim Fathers
Boek

Pilgrim Fathers de reis van de Mayflower, 1620 ([2020])/ Frans Verhagen

Hervertelling van de ontstaansmythe van de Verenigde Staten: hoe de Pilgrim Fathers, Engelse strenggelovige protestanten, in 1620 naar Amerika voeren om er met veel moeite een nederzetting te stichten.

Frans Verhagen
Moederstad
Boek

Moederstad Jakarta, een familiegeschiedenis (2021)/ Philip Dröge

Een geschiedenis van de stad Jakarta, waar de auteur op basis van archiefonderzoek belevenissen van zijn voorouders doorheen vlecht en die koppelt aan internationale ontwikkelingen als slavernij, crises en oorlogen.

Philip Dröge
Het zoutpad
Boek

Het zoutpad over oude wegen naar een nieuw begin (december 2020)/ Raynor Winn

Verslag van een slopende maar wel louterende voettocht langs de zuidwestkust van Engeland van een echtpaar dat elke bestaanszekerheid kwijtraakte.

Raynor Winn
De heks van Limbricht
Boek

De heks van Limbricht roman (2021)/ Susan Smit

In 1674 in een dorpje bij Sittard wordt een 74-jarige vrouw met verstand van natuurgeneeskunde beschuldigd van tovenarij en hekserij en in een kerker gegooid.

Susan Smit