Eleanor Marx
Boek

Eleanor Marx een leven ([2021])/ Rachel Holmes, uit het Engels vertaald door Jan Reyniers

Levensverhaal van Eleonor Marx (1855-1898), dochter van Karl Marx en oermoeder van het Britse socialistisch feminisme, die op jonge leeftijd een eind aan haar leven maakte.

Recensie

Uitvoerige biografie van Eleanor Marx (1855-1898), jongste dochter van Karl Marx, grondlegger van het communisme. Na de revolutie van 1848 verblijft de Duitse familie Marx in het buitenland; Eleanor wordt geboren in Londen in een dan behoeftig, maar geletterd gezin. Ze wordt voornamelijk opgeleid door haar vader en diens bondgenoot Friedrich Engels. Al jong toont Eleanor zich begaafd en politiek bewust; op haar 9e schrijft ze een brief aan Abraham Lincoln. Ze verlaat het ouderlijk huis om te gaan lesgeven, maar vooral om in de voetsporen van haar vader te treden. Bovendien is ze een originele denker en activiste: ze koppelt feminisme aan socialisme; publiceert, organiseert verkiezingen en stakingen, houdt lezingen tegen kinderarbeid en vrouwenonderdrukking. Paradoxaal is echter de relatie met haar getrouwde minnaar; de ijdeltuit Edward Aveling, die haar inspireert, maar die haar ook uitbuit en bedriegt. Die verhouding zal haar op haar 43ste het leven kosten. De auteur (zelf ook feministe en activiste) schrijft vanuit grote bewondering voor haar hoofdpersoon en besteedt veel aandacht aan de historische context. Ze schreef eerder biografieën over Sylvia Pankhurst en over Saarje Baartman. Met bibliografie, noten en register, geen illustraties.

Specificaties

Nederlands | 9789462672796 | 575 pagina's

Titel Eleanor Marx : een leven
Auteur Rachel Holmes
Secundaire auteur Jan Reyniers
Type materiaal Boek
Uitgave Berchem : Epo, [2021]
Overige gegevens 575 pagina's - 23 cm
Annotatie Met bibliografie, literatuuropgave, index - Vertaling van: Eleanor Marx : a life. - London : Bloomsbury Publishing Plc, 2014
ISBN 9789462672796
PPN 433959525
Rubriekscode 331.55
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Marx, Eleanore; Biografieën
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Marx