Verzwegen oorlogsjaren
Boek

Verzwegen oorlogsjaren Nederlandse militairen in Duitse krijgsgevangenschap 19401945 ([2021])/ Johan van Hoppe, Eric van der Most en Erwin Rossmeisl

Aanwezigheid

Recensie

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog had Nederland amper belangstelling voor de verhalen van de 11.000 militairen die terugkeerden uit Duitse krijgsgevangenschap. Die overigens zelf ook weinig loslieten, wetende dat andere groepen het vaak slechter hadden getroffen. Het werden de 'verzwegen oorlogsjaren'. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) vertelt in deze fraai vormgegeven uitgave eindelijk hun verhaal. Vanaf de capitulatie en de gevangenname tot en met de bevrijding en de repatriëring. Voor officieren betekende krijgsgevangenschap vooral honger en verveling, maar militairen van lagere rang moesten werken in de oorlogsindustrie. Velen lieten hierbij het leven, meestal als slachtoffer van geallieerde bombardementen. In het met vele foto's en kaarten geïllustreerde boek is tevens aandacht voor het oorlogsrecht, de internationale verdragen en hulporganisaties, het leven in de Duitse kampen, de inzet van de geallieerde militairen bij de Arbeitskommando's en de diverse ontsnappingspogingen. Met een aantal bijlagen en overzichten. Een standaardwerk.

Specificaties

Nederlands | 9789024433391 | 351 pagina's

Titel Verzwegen oorlogsjaren : Nederlandse militairen in Duitse krijgsgevangenschap 19401945
Auteur Johan van Hoppe
Secundaire auteur Eric van der Most ; Erwin Rossmeisl
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, [2021]
Overige gegevens 351 pagina's - illustraties - 27 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789024433391
PPN 430211899
Rubriekscode 928.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Krijgsgevangenen; Duitsland; Wereldoorlog II
Trefwoord Apeldoorn
Arnhem
Brakel
Ede
Eerbeek
Harskamp
Heelsum
Nijmegen
Oosterbeek
Renkum
Vorden
Wageningen
Westervoort
Zevenaar
Zutphen
Legeronderdelen, Nederlandse
Gevangenissen
Meidagen van 1940
Militaire geschiedenis; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Krijgsgevangenen

Anderen bekeken ook

Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Het geheim van mijn moeder
Boek

Het geheim van mijn moeder ([2016])/ Cathy Gohlke, vertaling [uit het Engels]: Carianne van Holst

Na het overlijden van haar moeder komt Hannah tot de ontdekking dat ze nog een grootvader in Duitsland heeft en vanaf dat moment is ze vastbesloten geheimen uit het verleden te ontrafelen.

Cathy Gohlke
Land van belofte
Boek

Land van belofte roman ([2017])/ Lynn Austin, vertaald [uit het Engels] door Roelof Posthuma

Eind 19e eeuw verruillen twee reislustige zussen hun vertrouwde thuis in Chicago voor de Sinaïwoestijn, waar ze op zoek gaan naar een Bijbels manuscript.

Lynn Austin
De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
Verstrikt
Boek

Verstrikt novelle ([2017])/ Regina Jennings, vertaling [uit het Engels]: Tobya Jong

Tijdens zware regenval krijgt een jonge vrouw hulp van de buurman, maar als een vreemdeling het huis binnendringt, raken ze verstrikt in een onmogelijke situatie.

Regina Jennings