Een kleine geschiedenis van het wonder
Boek

Een kleine geschiedenis van het wonder ([2020])/ Stephan de Jong

Geschiedenis van het denken over (de mogelijkheid van) wonderen vanaf het vroege christendom tot vandaag, met een pleidooi voor een leven vanuit verwondering.

Aanwezigheid

Recensie

Van de predikant en verhalenverteller Stephan de Jong verschijnt een toegankelijk en erg fijn geschreven boek over hoe in de loop van de geschiedenis over (de mogelijkheid van) wonderen gedacht is. De Jong begint bij de antieke, vroegjoodse en vroegchristelijke wereld, via het middeleeuwse christendom van Augustinus en Thomas van Aquino, naar de moderne tijd die in de zestiende eeuw begint. Met de Verlichting en de opkomst van de natuurwetenschappen verandert de visie op de wereld en dus op wonderen radicaal, ook theologisch. De scepsis neemt toe en in de onttoverde twintigste eeuw blijken theologen erg ambivalent tegenover wonderen te staan of er zelfs helemaal afscheid van te nemen. Toch blijft in een geseculariseerde wereld de fascinatie voor wonderen onstuitbaar. De Jong koestert het wonder. Wonderlijke verhalen maken het onzegbare tastbaar. Bovendien zorgen wonderen voor een heilzame verstoring van onze verwachtingen en maakbaarheidsidealen. Een fascinerend boek over een omstreden onderwerp, maar ook een warm en sympathiek pleidooi voor een leven vol en vanuit verwondering. Met literatuurverwijzingen in voetnoten.

Specificaties

Nederlands | 9789083041957 | 198 pagina's

Titel Een kleine geschiedenis van het wonder
Auteur Stephan de Jong
Type materiaal Boek
Uitgave Middelburg : Skandalon, [2020]
Overige gegevens 198 pagina's - 21 cm
ISBN 9789083041957
PPN 428396097
Rubriekscode 203.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wonderen; Cultuurgeschiedenis
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Wonderen

Anderen bekeken ook

De hemel in kaart
Boek

De hemel in kaart ([2014])/ Eben Alexander, vertaling [uit het Engels] Fabe Bosboom

Nader onderzoek naar leven na dit leven belicht vanuit wetenschap, filosofie en verhalen van bijna-doodervaringen.

Eben Alexander
Raadselvader
Boek

Raadselvader kind in de Koude Oorlog (2018)/ Jolande Withuis

De Nederlandse historica (1949) beschrijft haar jeugd in een diep gelovig communistisch milieu, in het bijzonder ook de verhouding met haar vader Berry Withuis (1920-2009), redacteur van De Waarheid, schaker en schaakjournalist.

Jolande Withuis
De rechtvaardigen
Boek

De rechtvaardigen hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde ([2018])/ Jan Brokken

Geschiedenis van de Nederlandse diplomaat Jan Zwartendijk (1896-1976) die als consul in Litouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog talrijke joden het leven redde door visa uit te schrijven voor Curaçao.

Jan Brokken
Fresia's voor mevrouw Brak
Boek

Fresia's voor mevrouw Brak de laatste jaren van mijn ouders (augustus 2020)/ Jannetje Koelewijn

Verslag van de laatste levensjaren van de ouders van de auteur, dat vooral bestaat uit een weergave van de gesprekken die ze met hen voerde.

Jannetje Koelewijn
Revolusi
Boek

Revolusi Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld (2020)/ David Van Reybrouck

Geschiedenis van Nederlands-Indie, met name tijdens de Tweede Wereldoorlog, en de Indonesische dekolonisatiestrijd die daarop volgde (1945-1949), met name op basis van getuigenissen van betrokkenen.

David Van Reybrouck