Waar komen opa en oma vandaan?
Boek

Waar komen opa en oma vandaan? het persoonlijke verhaal van Indische Nederlanders (2021)/ Rob de Jong

Verzameling interviews met en dagboekfragmenten van Indo's over hun belevenissen in Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting en de Indonesische revolutie.

Aanwezigheid

Recensie

Er zijn reeds veel boeken geschreven door en over Indische mensen. De eerste generatie Indo's is nu nagenoeg verdwenen. De tweede generatie, die de Japanse bezetting en de bersiap en Indonesische revolutie nog aan den lijve heeft ondervonden, is stokoud. Maar hun verhalen over hun lotgevallen moeten overgedragen worden aan de generaties die de kolonie niet gekend hebben. Onder hen leeft de behoefte om meer te weten over hoe hun ouders en grootouders deze droevige historische periodes hebben beleefd. In dit boek vertellen deze oudere Indo's over hun lotgevallen, hun trauma's tijdens de bezetting en de revolutie en de ontreddering bij hun komst in Nederland. Veel van deze verhalen zijn min of meer bekend. Toch weten deze mensen met hun authentieke verhalen de lezer te ontroeren. De samenstellers hebben de interviews niet mooier of dramatischer gemaakt. Deze verhalen over de vergeten oorlog in de kolonie stellen de lezer in staat om het beeld van de grootste minderheidsgroep in Nederland, de Indo's, completer te maken.

Specificaties

Nederlands | 9789464312041 | 112 pagina's

Titel Waar komen opa en oma vandaan? : het persoonlijke verhaal van Indische Nederlanders
Secundaire auteur Rob de Jong ; Esther Geus ; King Wullur ; Edward Robinson
Type materiaal Boek
Uitgave Soest : Boekscout, 2021
Overige gegevens 112 pagina's - foto's - 21 cm
ISBN 9789464312041
PPN 431112932
Rubriekscode 935.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Indische Nederlanders; 20e eeuw; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Indische Nederlanders

Anderen bekeken ook

Tril
Boek

Tril een audiografie (2017)/ Mike Boddé

Beschrijvingen van geluiden van de Nederlandse pianist en voormalig cabaretier (1968) die lijdt aan voortschrijdende doofheid.

Mike Boddé
Afhankelijkheid
Boek

Afhankelijkheid (november 2020)/ Tove Ditlevsen, uit het Deens vertaald door Lammie Post-Oostenbrink

Tove Ditlevsen beschrijft haar vier huwelijken, waaronder die met de arts die haar van verslavende pijnstillers voorzag, waardoor ze in een ontwenningskliniek moest worden opgenomen.

Tove Ditlevsen
De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
Dat wordt nooit wat
Boek

Dat wordt nooit wat mijn stuiterende beginjaren op het podium (2021)/ Bert Visscher

Bert Visscher