De geschiedenis van de Nederlandse slavernij in een notendop
Boek

De geschiedenis van de Nederlandse slavernij in een notendop (2021)/ P.C. Emmer

Geschiedenis van de Nederlandse slavenhandel en slavernij in de Nederlandse koloniën, met een weergave van de huidige debatten over dat verleden.

Aanwezigheid

Recensie

In het debat over het Nederlandse slavernijverleden geeft dit boek van de Leidse emeritus hoogleraar Emmer, die zijn gehele academische leven bezig is geweest met dit onderwerp, een verfrissende kijk op de in zijn ogen opgeklopte schaam- en excuuscultuur, sensatiezucht en onjuiste inzichten rond deze zwarte bladzij in de Nederlandse geschiedenis. Het is een korte overzichtsgeschiedenis, waarin hij fundamentele vragen over de slavernij niet schuwt. Hij kraakt harde noten met onder meer (NOS-)journalisten en (IISG-)wetenschappers, die zijns inziens verkeerde argumenten aandragen om een en ander zwarter te maken dan de werkelijkheid was. Dit pittige boek, dat besluit met een verantwoording en een index, is een aanrader voor een ieder die zich wil meer verdiepen in de Nederlandse slavernijgeschiedenis.

Specificaties

Nederlands | 9789044648508 | 151 pagina's

Titel De geschiedenis van de Nederlandse slavernij in een notendop
Auteur P.C. Emmer
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2021
Overige gegevens 151 pagina's - 20 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789044648508
PPN 432270493
Rubriekscode 939.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Slavernij; Nederland; Geschiedenis
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Slavernij

Anderen bekeken ook

Het zwart-witdenken voorbij
Boek

Het zwart-witdenken voorbij een bijdrage aan de discussie over kolonialisme, slavernij en migratie, voorafgegaan door de tekst van de Johan de Wittlezing, door de auteur in Dordrecht uitgesproken op 26 oktober 2017 (januari 2018)/ P.C. Emmer

P.C. Emmer
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Tsjaikovskistraat 40
Boek

Tsjaikovskistraat 40 roman ([2017])/ Pieter Waterdrinker

Beschrijving van wat er gebeurde voor, tijdens en na de Russische Oktoberrevolutie in 1917, verpakt in de eigen levensgeschiedenis van de auteur.

Pieter Waterdrinker
De kaasfabriek
Boek

De kaasfabriek ([2020])/ Simone van der Vlugt

Wanneer een moeder en een dochter rond 1900 uit standsbesef verkeerde keuzes maken, heeft dit grote gevolgen voor hun verhouding.

Simone van der Vlugt
De levens van Jan Six
Boek

De levens van Jan Six een familiegeschiedenis (augustus 2016)/ Geert Mak

Geschiedenis van de Amsterdamse patriciersfamilie vanaf de zestiende eeuw tot en met de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Geert Mak