Strepen aan de hemel en andere oorlogsherinneringen
Boek

Strepen aan de hemel en andere oorlogsherinneringen (2021)/ G.L. Durlacher, met een voorwoord van Arnon Grunberg

Autobiografisch getinte verhalen over de belevenissen van de auteur in de periode rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aanwezigheid

Recensie

Keuze uit het oeuvre van de auteur (1928-1996), dat bestaat uit vijf bundels met autobiografische verhalen over zijn ervaringen als Joodse jongen voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog in nazi-Duitsland, in Nederland waar hij als achtjarige jongen met zijn familie heenvluchtte en in de concentratiekampen die hij als enige van zijn familie overleefde. Bevat alle verhalen uit de eerder afzonderlijk verschenen bundels 'Strepen aan de hemel', 'Drenkeling' en 'Quarantaine'. Uit de bundel 'Niet verstaan' is het titelverhaal opgenomen, dat fragmentarisch, met als rode draad de taal, zijn ervaringen beschrijft in Nederland, Westerbork, Theresienstad en andere concentratiekampen, de weken na de bevrijding door de Russen en, bijna een halve eeuw later, een lezing die hij in zijn geboorteplaats Baden Baden houdt. Krachtig en erg mooi proza geschreven verhalen waarin de auteur op sobere, haarscherpe wijze zijn herinneringen aan deze verschrikkelijke tijd verwoordt. Soms bijna onderkoeld geschreven, maar de angst en het verdriet zijn tussen de regels door altijd voelbaar. Aangrijpend en ontroerend. Nieuw ten opzichte van de editie uit 2015* is het verhaal 'De zoektocht' uit de gelijknamige bundel en een voorwoord van Arnon Grunberg in plaats van de inleiding van dochter Jessica Durlacher.

Specificaties

Nederlands | 9789021429489 | 326 pagina's

Titel Strepen aan de hemel en andere oorlogsherinneringen
Uniforme titel Strepen aan de hemel
Auteur G.L. Durlacher
Secundaire auteur Arnon Grunberg
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Em. Querido's Uitgeverij BV, 2021
Overige gegevens 326 pagina's - 23 cm
Annotatie Rugtitel: Strepen aan de hemel
ISBN 9789021429489
PPN 432607722
Rubriekscode 928.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Wereldoorlog II

Anderen bekeken ook

De levens van Jan Six
Boek

De levens van Jan Six een familiegeschiedenis (augustus 2016)/ Geert Mak

Geschiedenis van de Amsterdamse patriciersfamilie vanaf de zestiende eeuw tot en met de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Geert Mak
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
De schipper
Boek

De schipper ([2017])/ Devin Murphy, vertaald [uit het Engels] door Jan Mellema

Een 14-jarige Nederlandse jongen brengt tijdens de Tweede Wereldoorlog een aantal weken door in een kamp van de Hitlerjugend, meldt zich bij de Duitse marine, maar vlucht naar Canada als hij door een oom wordt gewaarschuwd dat hij als oorlogspropaganda wordt gebruikt.

Devin Murphy
Raadselvader
Boek

Raadselvader kind in de Koude Oorlog (2018)/ Jolande Withuis

De Nederlandse historica (1949) beschrijft haar jeugd in een diep gelovig communistisch milieu, in het bijzonder ook de verhouding met haar vader Berry Withuis (1920-2009), redacteur van De Waarheid, schaker en schaakjournalist.

Jolande Withuis
De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken