Geen stress, we gaan het maken!
Boek

Geen stress, we gaan het maken! verhalen uit mijn vmbo-kansklas ([2021])/ Maxe de Rijk

Beschrijving van drie jaar werken met een kansklas waarin kansarme leerlingen kunnen bewijzen dat ze het vmbo-niveau aankunnen, met een pleidooi voor verandering van het Nederlandse onderwijssysteem dat kansenongelijkheid in stand houdt.

Aanwezigheid

Recensie

Maxe de Rijk is docent en mentor van een kansklas op het Amsterdamse Munduscollege. Gedurende drie jaar krijgen leerlingen met een praktijkschooladvies de kans om te bewijzen dat ze het vmbo-niveau aankunnen. In dit boek beschrijft Maxe het wel en wee van deze groep leerlingen, die vaak een achtergrond hebben waarin armoede en complexe thuissituaties de hoofdrol spelen. Vanuit de basisschool zijn deze kinderen reeds belast met lage verwachtingen die al op vroege leeftijd hebben geleid tot onzekerheid over eigen prestaties. Maxe laat zien dat deze kinderen kunnen groeien door niet aflatend vertrouwen, enthousiasme en saamhorigheid. Niet in de laatste plaats doordat leerlingen elkaar erbij houden. Tegelijkertijd maakt de auteur een statement voor de verandering van het Nederlandse onderwijssysteem dat ongelijkheid in stand houdt. Een aangrijpend geschreven pleidooi voor verandering van het Nederlandse onderwijssysteem dat kansenongelijkheid in stand houdt.

Specificaties

Nederlands | 9789021428734 | 272 pagina's

Titel Geen stress, we gaan het maken! : verhalen uit mijn vmbo-kansklas
Auteur Maxe de Rijk
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Volt, [2021]
Overige gegevens 272 pagina's - 22 cm
ISBN 9789021428734
PPN 432607870
Rubriekscode 484.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen VMBO; Verhalen
PIM Rubriek Opvoeding en Onderwijs
PIM Trefwoord Voortgezet onderwijs

Anderen bekeken ook

Leven en laten leven
Boek

Leven en laten leven roman ([2018])/ Hendrik Groen

Een in leven en huwelijk teleurgestelde vijftiger probeert met het geld van zijn ontslagvergoeding te ontsnappen aan zijn eentonige bestaan en een nieuw leven in Italie te beginnen.

Hendrik Groen
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Ik wil ook zo'n man
Boek

Ik wil ook zo'n man (2018)/ Ellen Berg, vertaling [uit het Duits]: Hennie Volkers

Een succesvolle cardiologe begint een relatie met een loodgieter, waardoor ze een totaal andere kant van zichzelf en van de mensen om zich heen ontdekt.

Ellen Berg
Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Dit doet even pijn
Boek

Dit doet even pijn uit het dagboek van een jonge dokter (2018)/ Adam Kay, vertaald [uit het Engels] door Dennis Keesmaat

Teksten uit het dagboek van een voormalige arts in opleiding, waarin hij vertelt over zijn ervaringen - uitdagingen, dilemma's en patiëntencontacten - in de verloskunde en gynaecologie van de Engelse National Health Service.

Adam Kay