Tabé
Boek

Tabé het lange afscheid van ons Indië (juli 2021)/ samenstelling: Arendo Joustra, redactie en register: José Bernard

Artikelen over de koloniale geschiedenis van Nederland in Nederlands-Indië, de Japanse bezetting en de periode na de Tweede Wereldoorlog toen Indonesië zich onafhankelijk verklaarde.

Aanwezigheid

Recensie

Deze bundel bevat 27 artikelen van twaalf auteurs, vrijwel alle eerder, in de laatste tien jaar, verschenen in Elsevier Weekblad, de meeste van de hand van Elsevier-journalisten. Met elkaar tonen zij de moeizame overgang van het koloniale project Nederlands-Indië naar de onafhankelijke Republiek Indonesië. De artikelen gaan over kenmerkende gebeurtenissen, die leiden van het interneringskamp Boven-Digoel naar de Japanse bezetting (1942-1945) en de chaotische periode na de proclamatie van de Republiek Indonesië op 17 augustus 1945, met de wreedheden van de Bersiap daarna, en vervolgens een guerrilla-oorlog tussen Nederland en Indonesië. Daarover lopen de gemoederen nog steeds hoog op, zoals het rumoer over een wetenschappelijk onderzoek naar de militaire aspecten van die oorlog nog weer eens bewijst. De bundel is het meest uitgebreid over de hedendaagse verwikkelingen en doet daarvan afgewogen verslag, Al met al is het een lezenswaardige bundel, die er in slaagt een heldere lijn te volgen. Met chronologie, een verklarende woordenlijst en register.

Specificaties

Nederlands | 9789463480864 | 235 pagina's

Titel Tabé : het lange afscheid van ons Indië
Secundaire auteur Arendo Joustra
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Diemen : EW, juli 2021
Overige gegevens 235 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Nederland nam lang de tijd om afscheid te nemen van zijn kolonie in de Oost. En nog steeds wil Indië maar geen gesloten boek worden. Terwijl historici steeds dieper graven, heerst net onder de oppervlakte heimwee, pijn en nostalgie. Dit boek is een journalistiek verslag van de finale decennia van Nederlands-Indië. Verteld door de laatste ooggetuigen, verslaggevers ter plekke en betrokken experts. Over verbannen opstandelingen in het kamp Boven-Digoel, waar de bewakers achter prikkeldraad zaten en de gevangenen vrij rondliepen. Over gevangenschap in Japan en de atoombom als redder. Over het vergeten bloedvergieten tijdens Bersiap. Over soldaten die terugkeren als toeristen. Over de fatale vlucht van de Franeker. En de scoop van Lunshof over Linggadjati.
ISBN 9789463480864
PPN 432614443
Rubriekscode Indonesië 944.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Dekolonisatie; Indonesië; Opstellen ; Nederlands Oost-Indië; Opstellen ; Politionele acties; Opstellen ; Onafhankelijkheidsoorlogen; Indonesië; Opstellen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Dekolonisatie

Anderen bekeken ook

Tropenjaren
Boek

Tropenjaren ([2015])/ Femke Roobol

Een onverwerkt oorlogstrauma heeft een getroebleerde vader-dochterverhouding tot gevolg.

Femke Roobol
Onze man in Teheran
Boek

Onze man in Teheran (augustus 2016)/ Thomas Erdbrink

Een Nederlandse journalist doet verslag van zijn persoonlijke ervaringen in Iran, een land waar 'niks mag, maar alles kan'.

Thomas Erdbrink
Magdalena
Boek

Magdalena (februari 2015)/ Maarten 't Hart

Portret van de moeder van de auteur, die uit een streng gereformeerd milieu kwam.

Maarten 't Hart
Wie (niet) reist is gek
Boek

Wie (niet) reist is gek (2017)/ Ap Dijksterhuis

Reiservaringen van de auteur en psycholoog in uiteenlopende landen en culturen, gekoppeld aan psychologische inzichten.

Ap Dijksterhuis
Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde
Boek

Het wonderlijke verhaal van de man die van India naar Zweden fietste voor de liefde ongelofelijk maar waargebeurd ([2018])/ Per J Andersson, vertaling [uit het Zweeds]: Daniëlle Stensen

Een Indiase man gelooft in een voorspelling en fietst naar Zweden om zich te herenigen met zijn grote liefde.

Per J. Andersson