Van waanzin naar wijsheid
Boek

Van waanzin naar wijsheid het autobiografische levensverhaal van Iris van Zomeren (2021)/ geschreven door Iris en Erik van Zomeren

Beschrijving van de ontwikkeling van en bescherming door een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) - een meervoudige persoonlijkheidsstoornis - en de betekenis daarvan voor de genezing van littekens van incest en huiselijk geweld.

Aanwezigheid

  • Aanwezig
    Spannend en Actief - Waargebeurde verhalen LICHAAM EN GEZONDHEID ; DISSOCIATIEVE IDENTITEITSSTOORNIS ZOME

Recensie

Traumatische jeugdervaringen kunnen hevig lijden teweegbrengen. Voor Iris van Zomeren waren deze zo heftig dat zij, naar het voorwoord, deze alleen maar heeft kunnen overleven door de ontwikkeling van een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS), waarbij haar eigen persoon in een groot aantal delen werd gesplitst. Deze delen, zo schrijft zij, hebben haar beschermd tegen de gigantische pijn van haar door incest en huiselijk geweld getekende eerste levensjaren, en hebben uiteindelijk geleid tot verwerking en aanvaarding. In haar zoektocht naar genezing kwam zij in aanraking met vele therapieën, waarvan zij, natuurlijk steeds betrokken op eigen problematiek, boeiende beschrijvingen geeft. Het verhaal treft door de toon van dankbaarheid jegens therapeuten en haar vriendenkring, niet in de laatste plaats tegenover haar man. Dit goed geschreven en voor meerderen ongetwijfeld herkenbare levensverhaal laat zien dat traumatische ervaringen kunnen worden getransponeerd tot positieve levensaanvaarding.

Specificaties

Nederlands | 9789463653541 | 305 pagina's

Titel Van waanzin naar wijsheid : het autobiografische levensverhaal van Iris van Zomeren
Auteur Iris van Zomeren
Secundaire auteur Erik van Zomeren
Type materiaal Boek
Editie 1e druk;
Uitgave LeeuwardenElikser Uitgeverij, 2021
Overige gegevens 305 pagina's - 21 cm
ISBN 9789463653541
PPN 433591927
Rubriekscode 606.329
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Dissociatieve identiteitsstoornis; Verhalen
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Dissociatieve identiteitsstoornis