Wat loopt daar?
Boek

Wat loopt daar? een biologische kijk op rassen ([2021])/ Midas Dekkers

Vanuit diverse kanten wordt gekeken naar rassen bij planten, dieren en mensen en oorzaken en gevolgen van discriminatie.

Aanwezigheid

Recensie

Schrijven en praten over rassen (want daar gaat dit boek vooral over) betekent dat je niet ontkomt aan het gegeven van racisme. Naast een uitgebreide behandeling van het begrip en het gebruik van rassen bij planten en dieren, komt de mens aan de orde en de manier waarop biologen en anderen ermee zijn omgegaan. Er wordt gekeken naar oorzaken en gevolgen van racisme in de wetenschappelijke wereld en daarbuiten. Zin en onzin daarover passeren de revue, naast een scala aan samenhangende gegevens uit de humane samenleving, zoals etnografisch onderzoek, antropologie, slavenhandel, ethische discussies, Über- en Untermensch, geloofsvisies, de huid met de kleuren, bloedsamenstelling, lichaamsbouw, nakomelingen bij rasverschillen met de maatschappelijke behandeling, erfelijkheid en genen met de moderne mogelijkheden. En dat allemaal in de welbekende stijl van Midas Dekkers, een soort adhd'er in bloemrijke, niet altijd gemakkelijke termen, taal en zinsbouw. Voorzien van veel reproducties en foto's in zwart-wit en kleur. Literatuuropgave en register aanwezig, maar niet uitputtend. Een boeiend overzicht, dat is zeker. De moeite waard, dus aanbevolen.

Specificaties

Nederlands | 9789045041537 | 366 pagina's

Titel Wat loopt daar? : een biologische kijk op rassen
Auteur Midas Dekkers
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2021]
Overige gegevens 366 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789045041537
PPN 433398302
Rubriekscode 600.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Mensen
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Mensen

Anderen bekeken ook

Fortuna's kinderen
Boek

Fortuna's kinderen een trans-Atlantische familiekroniek (2021)/ Annejet van der Zijl

Geschiedenis van de Nederlandse families Herckenrath en De Fremery, die in de negentiende eeuw hun geluk in de Verenigde Staten beproefden.

Annejet van der Zijl
De acht bergen
Boek

De acht bergen (2017)/ Paolo Cognetti, vertaald [uit het Italiaans] door Yond Boeke en Patty Krone

Een jongeman leert van zijn vader de bergen kennen en via een verkenning van de bergen zichzelf.

Paolo Cognetti
De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
De heks van Limbricht
Boek

De heks van Limbricht roman (2021)/ Susan Smit

In 1674 in een dorpje bij Sittard wordt een 74-jarige vrouw met verstand van natuurgeneeskunde beschuldigd van tovenarij en hekserij en in een kerker gegooid.

Susan Smit
De meeste mensen deugen
Boek

De meeste mensen deugen een nieuwe geschiedenis van de mens ([2019])/ Rutger Bregman, infographics: Leon de Korte en leon Postma ; redactie: Harminke medendorp ; eindredactie: Andreas Jonkers

Rutger Bregman