Villa de Wartburg
Boek

Villa de Wartburg een toevluchtsoord in het verzuilde naoorlogse Nederland ([2021])/ Loes Hegger

Geschiedenis van dominee Herman Hegger (1916-2012) en het opvanghuis dat hij stichtte voor uitgetreden rooms-katholieke geestelijken.

Aanwezigheid

Recensie

Rond 1960 was er een hausse van kloosterlingen die hun orde verlieten. Door familie en kerk alleen gelaten, moesten ze hun weg in de wereld vinden. Herman Hegger (1916-2012) was een van hen, werd geholpen door een dominee en begon een opvanghuis voor ex-paters: De Wartburg. Zijn dochter Loes schreef nu het verhaal van haar ouders, het huis en de evacuees aan de hand van archiefstukken en oral history. Haar verhaal is chronologisch opgebouwd en per tijdvak staat een bewoner centraal. Helaas wordt dit format niet strak gehanteerd, waardoor het verhaal zeer uiteengewaaierd verteld wordt. Een ander minpunt is dat ze zich in de beeldvorming van de Rooms-Katholieke Kerk in die tijd laat informeren door de publicaties van haar vader, dat zich laat nuanceren door (auto)biografische literatuur over die tijd die ze niet opgenomen heeft. Herman Hegger werd door zijn scherpe pen en tong een internationaal bekende en controversiële dominee, was medeoprichter van de EO en pleitte aan het eind van zijn leven voor verzoening met Rome. Het intieme verhaal (met foto's) over dit unieke huis verdient het verteld te worden.

Specificaties

Nederlands | 9789026354076 | 284 pagina's

Titel Villa de Wartburg : een toevluchtsoord in het verzuilde naoorlogse Nederland
Auteur Loes Hegger
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Ambo|Anthos, [2021]
Overige gegevens 284 pagina's, 8 ongenummerde pagina's platen - foto's - 22 cm
ISBN 9789026354076
PPN 433311363
Rubriekscode 245.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Priesters; Uittreding (loopbaan); Verhalen
Trefwoord Velp
Huizen; geschiedenis
Rooms-Katholieke Kerk
Kloosters
Priesters
Opvangcentra
Predikanten
Kerkgeschiedenis; 20e eeuw
Persoonsnaam Hegger, Herman (1916-2012)
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Priesters

Anderen bekeken ook

Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Fortuna's kinderen
Boek

Fortuna's kinderen een trans-Atlantische familiekroniek (2021)/ Annejet van der Zijl

Geschiedenis van de Nederlandse families Herckenrath en De Fremery, die in de negentiende eeuw hun geluk in de Verenigde Staten beproefden.

Annejet van der Zijl
De zevende zus
Boek

De zevende zus (2021)/ Lucinda Riley, vertaling [uit het Engels]: Dieuwke van der Veen, Erica Disco, Irene Goes en Anne Jongeling

Voor een herdenkingsbijenkomst voor hun overleden adoptiefvader zoeken zes zussen de zevende zus.

Lucinda Riley
De engelen van Elisabeth
Boek

De engelen van Elisabeth ([2020])/ Els Florijn

Als in 1890 een jonge vrouw wordt verdacht van de moord op twee van haar kinderen maar bewijs daarvoor ontbreekt, wordt ze krankzinnig verklaard en tot een gesticht veroordeeld.

Els Florijn
De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken