De klank van de heilstaat
Boek

De klank van de heilstaat musici in de tijd van Stalin (september 2021)/ Michel Krielaars

Aanwezigheid

Recensie

De titel doet al het ergste vrezen, maar hier geldt inderdaad het gezegde: ook al denk je dat het wel erger zal zijn geweest dan je denkt, het was nog veel en veel erger dan je al dacht of ook maar kon bedenken. De auteur (1961) schildert op liefdevolle en indringende wijze de intrieste en absurde levensgeschiedenissen van een tiental grote Russische componisten of uitvoerende musici. Je valt van de ene mensonterende gebeurtenis of idiotie in de andere. Onbegrijpelijk dat er in het Rusland, dat wereldgenieën voortbracht in de literatuur en de muziek, tijdens de Sovjetperiode een waar schrikbewind de gehele cultuursector decennialang verlamde. De persoonlijke willekeur van enkelingen veroorzaakte een brede algemene angstcultuur, waarbij vernedering, deportatie, dwangkampen of zelfs de kogel aan de orde waren. Iedereen in de sector moest buitengewoon op zijn hoede zijn en deels mee laveren om in leven te blijven of nog enigermate te kunnen werken. Toch waren er nog onder hen die in grote verborgenheid tot buitengewone creatieve prestaties wisten te komen. Een waarlijk buitengewoon boek. Gezien de inhoudelijke thematiek en de boeiende schrijfstijl zal het veel lezers aanspreken.

Specificaties

Nederlands | 9789083112282 | 367 pagina's

Titel De klank van de heilstaat : musici in de tijd van Stalin
Auteur Michel Krielaars
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave AmsterdamUitgeverij Pluim, september 2021
Overige gegevens 367 pagina's, 8 ongenummerde pagina's platen - foto's - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789083112282
PPN 434348392
Rubriekscode rusland 783.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Sovjet-Unie; Muziekgeschiedenis
PIM Rubriek Muziek
PIM Trefwoord Sovjet-Unie

Anderen bekeken ook

De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
Selma
Boek

Selma aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao ([2016])/ Carolijn Visser

Levensverhaal van Selma Vos (1921-1968), waarbij haar periode in communistisch China centraal staat en de rest van haar leven in flashbacks wordt belicht.

Carolijn Visser
Tsjaikovskistraat 40
Boek

Tsjaikovskistraat 40 roman ([2017])/ Pieter Waterdrinker

Beschrijving van wat er gebeurde voor, tijdens en na de Russische Oktoberrevolutie in 1917, verpakt in de eigen levensgeschiedenis van de auteur.

Pieter Waterdrinker
Nieuwe eeuwelingen
Boek

Nieuwe eeuwelingen levensverhalen van honderdjarigen (2021)/ Steffie van den Oord

Steffie van den Oord