In de voetsporen van mijn grootvader
Boek

In de voetsporen van mijn grootvader ([2021])/ Margot Dijkgraaf

De schrijfster duikt in het leven van haar grootvader, stammend uit een geslacht van Zeeuwse boomkwekers en zaadhandelaren, die zijn eigen weg ging en zijn passie voor literatuur volgde.

Aanwezigheid

Recensie

Margot Dijkgraaf (1960) is literair criticus. Ze heeft een aantal boeken op haar naam staan over schrijvers (o.m. Hella S. Haasse en Cees Nooteboom) en schreef enkele werken over Franse literatuur. Ze vroeg zich af van wie ze die literaire hartstocht had. In de coronatijd dacht ze terug aan een koffertje onder haar moeders bed met documenten en foto's van haar familie. Aan de hand daarvan ontdekte ze dat haar grootvader, Leendert de Jongh, als jonge man weigerde een loopbaan uit te bouwen in het familiebedrijf van zijn ouders, een succesvolle boomkwekerij en zadenhandel in Goes. Hij was een gepassioneerd lezer en hield van poëzie. Op school maakte hij kennis met alle belangrijke auteurs van romans en poëzie. Onderwijzer wilde hij worden en werd hij ook. Hij verdiepte zich in de Duitse taal en literatuur en studeerde verder. In het koffertje vindt de kleindochter een artikel over 'Penthesilea', een tragedie van de Duitse dichter en schrijver Heinrich von Kleist. Haar grootvader schreef er zijn proefschrift over, maar kreeg nooit de kans het te verdedigen door zijn overlijden op jonge leeftijd. Vlot geschreven met een groot inlevingsvermogen.

Specificaties

Nederlands | 9789045044958 | 205 pagina's

Titel In de voetsporen van mijn grootvader
Auteur Margot Dijkgraaf
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2021]
Overige gegevens 205 pagina's, 8 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 20 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789045044958
PPN 433398353
Rubriekscode 812
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jongh, Leendert Johannes de; Biografieën ; Families; Zeeland; Geschiedenis; Verhalen
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Jongh

Anderen bekeken ook

De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
Fortuna's kinderen
Boek

Fortuna's kinderen een trans-Atlantische familiekroniek (2021)/ Annejet van der Zijl

Geschiedenis van de Nederlandse families Herckenrath en De Fremery, die in de negentiende eeuw hun geluk in de Verenigde Staten beproefden.

Annejet van der Zijl
De acht bergen
Boek

De acht bergen (2017)/ Paolo Cognetti, vertaald [uit het Italiaans] door Yond Boeke en Patty Krone

Een jongeman leert van zijn vader de bergen kennen en via een verkenning van de bergen zichzelf.

Paolo Cognetti
De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
Raadselvader
Boek

Raadselvader kind in de Koude Oorlog (2018)/ Jolande Withuis

De Nederlandse historica (1949) beschrijft haar jeugd in een diep gelovig communistisch milieu, in het bijzonder ook de verhouding met haar vader Berry Withuis (1920-2009), redacteur van De Waarheid, schaker en schaakjournalist.

Jolande Withuis