Dankbaarheid
Boek

Dankbaarheid ([2021])/ Delphine de Vigan, uit het Frans vertaald door Floor Borsboom

De alleenstaande Michka is een lieve oude dame die is opgenomen in een verzorgingstehuis vanwege angstaanvallen en ze glijdt steeds verder weg en komt niet meer uit haar woorden. Twee mensen zijn zeer dankbaar haar gekend te hebben.

Aanwezigheid

Recensie

Negende boek van een zeer geliefd schrijfster (1966) wier boeken wereldwijd vertaald zijn. Na 'Verborgen verbintenissen' (2019)* vervolgt De Vigan de zoektocht naar gevoelens die ons leven bepalen. Dankbaarheid ligt ten grondslag aan dit ontroerende verhaal dat tot denken zet. Hoe vaak zeggen we 'dank je', maar dan uit de grond van ons hart? Centraal staat Michka Seld, een dame op leeftijd die nachtmerries heeft en bang is om alleen te wonen. Ze heeft geen familie, heeft veel gereisd en gefotografeerd. Boven de hoofdstukken staan de namen van de twee vertellers: Marie en Jérôme. Marie (35) heeft een hechte band met de oude dame die destijds op dezelfde galerij woonde. Marie's moeder was manisch depressief en Michka verwende haar met van alles. Nu zijn de rollen omgekeerd. Jérôme is de logopedist van het verzorgingshuis die twee keer in de week met Michka oefeningen doet: geheugen- en rijmspelletjes, maar vaak praten ze over andere dingen. Hij constateert afasie bij Michka en merkt hoe ze woorden verwisselt. De warme, lieve oude vrouw weet ook hem te raken. Een absolute aanrader. Korte hoofdstukken.

Specificaties

Nederlands | 9789044542998 | 157 pagina's

Titel Dankbaarheid
Auteur Delphine de Vigan
Secundaire auteur Floor Borsboom
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Geus, [2021]
Overige gegevens 157 pagina's - 20 cm
Annotatie Vertaling van: Les gratitudes. - Paris : Édiotions Jean-Claude Lattès, 2019
ISBN 9789044542998
PPN 433352582
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Ouderdom
Taal Nederlands

Anderen bekeken ook

Het beste wat we hebben
Boek

Het beste wat we hebben (2017)/ Griet Op de Beeck

De veertiger Lucas, die net als zijn zus als kind te maken heeft gehad met misbruik, staat op een kantelpunt in zijn leven. Hij neemt een aantal rigoureuze beslissingen.

Griet Op de Beeck
Hoor nu mijn stem
Boek

Hoor nu mijn stem (2017)/ Franca Treur

Franca Treur
Het einde van de eenzaamheid
Boek

Het einde van de eenzaamheid ([2017])/ Benedict Wells, uit het Duits vertaald door Gerda Baardman

Als hun ouders in 1983 bij een auto-ongeluk om het leven komen, worden drie kinderen in een internaat geplaatst; daar proberen ze met dit drama, dat ook hun verdere leven zal tekenen, om te gaan.

Benedict Wells
De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
Ik ben er niet
Boek

Ik ben er niet (december 2020)/ Lize Spit

De wereld van een jonge vrouw in Brussel stort in wanneer haar vriend een psychiatrische stoornis krijgt.

Lize Spit