De vlinders van Boven-Digoel
Boek

De vlinders van Boven-Digoel verborgen verhalen over kolonialisme (2021)/ Alicia Schrikker

Artikelen over uiteenlopende aspecten van de koloniale samenleving in Nederlands-Indie in de achtiende en negentiende eeuw.

Aanwezigheid

Recensie

De schrijfser, hoofddocente algemene geschiedenis in Leiden, heeft zich gespecialiseerd in de geschiedenis van de koloniale samenlevingen in Azië van de achttiende tot en met de twintigste eeuw. In twaalf hoofdstukken brengt zij evenzovele aspecten van de Nederlandse koloniale geschiedenis in Azie over het voetlicht. Het eerste hoofdstuk gaat over een vrouw(1817-1896), kind van een Chinees-Javaanse moeder en Nederlandse vader waarvan de schrijfster een bloedverwante is. Verder gaan veel artikelen over de slavenij en slavenhandel door de VOC, ontvoering en mensenhandel om het getal slaven aan te vullen. Met name het artikel over de scheepsjongen en de jonge slaaf, die in 1769 betrapt werden terwijl ze naar verluidt homoseksuele spelletjes bedreven, valt op. Ook de verhouding tussen koloniale ambtenaren en lokale bestuurders komt aan bod. Het hoofdstuk waar de boektitel aan is ontleend, gaat over een koloniale ambtenaar die op Papua door de plaatselijke bevolking vlinders liet vangen voor zijn particuliere vezameling, een collectie die nu in Brussel is te vinden. De schrijfster tracht facetten van de koloniale geschiedenis te onthullen en is daar goed in geslaagd. Met afbeeldingen in zwart-wit, een beredeneerd bronnenoverzicht en een literatuurlijst.

Specificaties

Nederlands | 9789044638394 | 325 pagina's

Titel De vlinders van Boven-Digoel : verborgen verhalen over kolonialisme
Auteur Alicia Schrikker
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2021
Overige gegevens 325 pagina's - illustraties - 20 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789044638394
PPN 428705332
Rubriekscode Indonesië 944.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederlands Oost-Indie; Verhalen ; Nederland; Koloniale geschiedenis
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Nederlands Oost-Indië

Anderen bekeken ook

De edele kunst van not giving a f*ck
Boek

De edele kunst van not giving a f*ck de tegendraadse aanpak voor een goed leven ([2017])/ Mark Manson, vertaling [uit het Engels] Annoesjka Oostindiër en Henk Popken

Betoog over het goede leven: je hoeft niet altijd positief te zijn, maar in plaats daarvan moet je jouw tekortkomingen en de tegenslagen in het leven onder ogen zien en daarmee leren leven.

Mark Manson
Het lied van de goden
Boek

Het lied van de goden roman ([2021])/ Reggie Baay

Een in Oost-Indië tot slaaf gemaakte vrouw en een Amsterdamse wijnhandelaar vertellen beurtelings over hun leven in het eerste deel van de 18e eeuw.

Reggie Baay
Michiel Romeyn
Boek

Michiel Romeyn bepaal jij dat? ([2021])/ Robert Lagendijk

Het levensverhaal van Michiel Romeyn (1955), o.a. bekend van tv-programma's als 'Jiskefet' en 'Debiteuren Crediteuren'.

Robert Lagendijk
Koninkrijk vol sloppen
Boek

Koninkrijk vol sloppen achterbuurten en vuil in de negentiende eeuw (2010)/ Auke van der Woud

Historie van de negentiende-eeuwse achterstandswijken, met speciale aandacht voor sociale en arbeidsomstandigheden en de pogingen om de vuilnisafvoer en riolering te verbeteren.

Auke van der Woud
Dagboek van een beul
Boek

Dagboek van een beul meester Frantz Schmidt van Neurenberg (1554-1634) (2013)/ Joel Harrington, vert. [uit het Engels] door Arthur de Smet ; [krt.: Gene Thorp]

Biografie van de Duitse scherprechter op basis van zijn persoonlijke dagboekaantekeningen.

Joel Harrington