Om het hart terug te brengen
Boek

Om het hart terug te brengen liefde en geweld in Zuid-Afrika : een memoir ([2021])/ Annemarié van Niekerk

In romanvorm kijkt de Zuid-Afrikaanse schrijfster terug op haar leven in haar geboorteland tijdens en na de apartheid.

Aanwezigheid

Recensie

De in Zuid-Afrika geboren en in Nederland wonende letterkundige Annemarié van Niekerk schreef een waargebeurde roman (faction) in de vorm van een memoir. Het boek vangt aan met een moord op vrienden in 2015 in de Oost-Kaap. Vervolgens beschrijft ze een reis die ze met haar conservatieve vader maakte tijdens het apartheidsregime (1986) en twee recente reizen, waarbij ze terugkeerde naar Zuid-Afrika (2015-2017) en waarin ze terugblikt. Ze vertelt haar eigen geschiedenis en moeizame bewustwording in de context van Zuid-Afrika's worsteling met en ontworsteling aan de onderdrukking van de zwarte bevolking. Tijdens de laatst beschreven reis gaat de auteur dieper in op de achtergronden van de moordzaak. Een recensent van de Groene Amsterdammer omschreef het boek als een 'vlechtwerk van verhalen' (17-11-2021). Van Niekerk beschrijft op indringende wijze veel details, herinneringen en aangrijpende gebeurtenissen. Je moet er even goed voor gaan zitten (460 pagina's) voor dit diep persoonlijke relaas. Met een stamboom, verantwoording, vertaling van gedichten, tijdlijn, bronnen en noten.

Specificaties

Nederlands | 9789045032030 | 460 pagina's

Titel Om het hart terug te brengen : liefde en geweld in Zuid-Afrika : een memoir
Auteur Annemarié van Niekerk
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2021]
Overige gegevens 460 pagina's - kaarten - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789045032030
PPN 433398396
Rubriekscode Zuid-Afrika 945.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Rassenvraagstuk; Zuid-Afrika; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Rassenvraagstuk

Anderen bekeken ook

De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
De stem
Boek

De stem roman ([2020])/ Jessica Durlacher

Een welgesteld echtpaar neemt een Somalische asielzoekster in dienst als oppas, zij blijkt een geweldige stem te hebben en als zij tijdens een talentenshow uitspraken doet over de islam heeft dat grote gevolgen.

Jessica Durlacher
Het meisje uit het verscholen dorp
Boek

Het meisje uit het verscholen dorp ([2017])/ Irma Joubert, vertaling [uit het Afrikaans] en eerste redactie: Dorienke de Vries

Als haar vader, samen met het gezin dat bij hen onderdook, tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt opgepakt, wordt een negenjarig meisje ondergebracht in Het Verscholen Dorp bij Nunspeet.

Irma Joubert
Ik ben een eiland
Boek

Ik ben een eiland (april 2021)/ Tamsin Calidas, vertaald [uit het Engels] door Hans Kloos

Autobiografisch verhaal van een jonge vrouw die haar comfortabele leven in Londen verruilt voor het (over)leven in een eenvoudig boerenhuis op een Schots eilandje.

Tamsin Calidas