De strijd om Bali
Boek

De strijd om Bali imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950 (2021)/ Anne-Lot Hoek, kaart Bart De Neve

De onafhankelijkheid van Indonesie is onomkeerbaar, de Republiek Indonesie is een feit. In 1946 bezet Nederland Bali en daar wordt de deelstaat Oost-Indonesie opgericht. Deze staat moet een toonbeeld worden van democratie, maar het gezag dwingt de loyaliteit van de bevolking meteen al meedogenloos af.De strijd om Bali is een geschiedenis van de ongekend hevige guerrillastrijd die vlak na de Tweede Wereldoorlog op het eiland ontvlamde. Een ontluisterend verhaal over onderdrukking, verzet, vriendschap en verraad dat onlosmakelijk is verbonden met het imperiale verleden, maar ook met de kern van de Nederlandse dekolonisatiepolitiek.Aan de hand van ruim 120 interviews op Bali en in Nederland, uitvoerig archiefonderzoek, brieven en memoires, dringt Anne-Lot Hoek door tot in de haarvaten van het koloniale systeem. Ze brengt een gelaagd en vernieuwend beeld van een wrede onafhankelijkheidsstrijd.Verslag van de Nederlandse koloniale geschiedenis op het eiland Bali (1846-1950), met een focus op de onafhankelijkheidsoorlog.

Aanwezigheid

Recensie

Na de Japanse capitulatie in augustus 1945 werd de Republiek Indonesië geproclameerd. Het duurde tot december 1949, en na veel geweld, voor Nederland, dat zijn koloniale gezag wilde herstellen, de Republiek erkende. De belangrijkste strijdgebieden waren Java en Sumatra. Er was veel minder aandacht voor Bali, het 'paradijselijke' eiland, waar een bloedige strijd werd uitgevochten tussen Balinese guerrilla's en het Nederlandse leger, dat zich systematisch schuldig maakte aan extreem geweld: mishandeling, diefstal, plundering en moord. Het conflict viel ook samen met een interne Balinese afrekening, waarbij de feodale vorsten botsten met de democratische stroming. Dit geschil werd ook uitgevochten in de deelstaat Oost-Indonesië, bedoeld als tegenwicht tegen de Republiek. De auteur, journaliste en historica, begon in 2014 met het verzamelen van materiaal uit interviews, archieven en persoonlijke documenten en heeft deze schokkende geschiedenis opgeschreven, gedocumenteerd in 2.500 eindnoten: een wetenschappelijk, specialistisch, maar goed leesbaar verslag van een vergeten oorlog.

Specificaties

Nederlands | 9789403152318 | 704 pagina's

Titel De strijd om Bali : imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950
Auteur Anne-Lot Hoek
Secundaire auteur Bart De Neve
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : De Bezige Bij, 2021
Overige gegevens 704 pagina's - illustraties, kaart - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789403152318
PPN 433454709
Rubriekscode Indonesië 948
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Onafhankelijkheidsoorlogen; Bali; 1945-1950
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Indonesië (Bali)

Anderen bekeken ook

De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
Beter wordt het niet
Boek

Beter wordt het niet een reis door het Habsburgse Rijk en de Europese Unie (maart 2021)/ Caroline de Gruyter

Journalistike vergelijking tijdens een reis door de Europese Unie met het Habsburgse rijk zoals dat tot aan de Eerste Wereldoorlog bestond.

Caroline de Gruyter
Fortuna's kinderen
Boek

Fortuna's kinderen een trans-Atlantische familiekroniek (2021)/ Annejet van der Zijl

Geschiedenis van de Nederlandse families Herckenrath en De Fremery, die in de negentiende eeuw hun geluk in de Verenigde Staten beproefden.

Annejet van der Zijl
Het beste wat we hebben
Boek

Het beste wat we hebben (2017)/ Griet Op de Beeck

De veertiger Lucas, die net als zijn zus als kind te maken heeft gehad met misbruik, staat op een kantelpunt in zijn leven. Hij neemt een aantal rigoureuze beslissingen.

Griet Op de Beeck