Als ik luister
Boek

Als ik luister persoonlijke reflecties over de complexiteit en diversiteit van ons bestaan ([2021])/ Glenn Helberg & Irene Zwaan

Visie op de rol van de psychiatrie in onze samenleving vanuit het perspectief van niet-westerse culturen.

Aanwezigheid

Recensie

Glenn Helberg (1955) is een psychiater die zich verdiepte in de psychiatrie van de niet-westerse culturen: transculturele psychiatrie. Hij vertelt over gebeurtenissen die hem vormden, zoals in zijn koloniale verleden, maar ook over invloeden zoals het overlijden van zijn moeder op jonge leeftijd. Irene Zwaan (1968) is ontwikkelingssociologe en was ontwikkelingswerkster in Afrika. Glenn ontdekte dat het westerse model voor psychiatrie te beperkt is om alle relevante contexten van de patiënt erbij te kunnen betrekken. Hun beider opvatting is dat we sterk moeten zijn, onafhankelijk in ons huidige dominante individualistische tijdperk. Elke fase in ons leven moeten we opnieuw kijken naar onszelf en de rol van mensen rondom ons en naar ze te luisteren. Er zijn geen illustraties, wel een bronnenvermelding. Dit toegankelijke werk, met veel inspirerende verhalen uit zijn praktijk als psychiater en de ervaringen van zijn patiënten, is voor een breed publiek van betekenis. De publicatie bevat veel ideeën hoe je je kunt verhouden tot al wat er op je pad komt, van geboorte tot dood. Een origineel, actuele, kritische publicatie over de rol van de psychiatrie in onze huidige samenleving.

Specificaties

Nederlands | 9789038808680 | 270 pagina's

Titel Als ik luister : persoonlijke reflecties over de complexiteit en diversiteit van ons bestaan
Auteur Glenn Helberg
Secundaire auteur Irene Zwaan
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Nijgh & Van Ditmar, [2021]
Overige gegevens 270 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789038808680
PPN 430493983
Rubriekscode 606.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Psychiaters; Memoires ; Levenskunst; Opstellen
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Psychiaters

Anderen bekeken ook

De keuze
Boek

De keuze leven in vrijheid (oktober 2020)/ Dr. Edith Eva Eger met Esmé Schwall Weigand, vertaling [uit het Engels] Elisabeth van Borselen

Herinneringen van de Shoah-overlevende die in haar klinisch-psychologische werk heling vond voor haar onverwerkte verleden.

Edith Eva Eger
De kapperszoon
Boek

De kapperszoon roman ([2022])/ Gerbrand Bakker

Een kapper uit de Jordaan worstelt met het gemis van een vader die hij nooit heeft gekend, met homoseksuele gevoelens en eenzaamheid.

Gerbrand Bakker
Confrontaties
Boek

Confrontaties roman ([2020])/ Simone Atangana Bekono

Salomé Atabong (16, ik-persoon) zit een maand vast in een jeugddetentiecentrum omdat ze twee klasgenoten heeft mishandeld, nadat ze haar discrimineerden en kleineerden. Ze denkt na over wat er mis is gegaan, wie er nou eigenlijk schuldig is en waaraan. Ook maakt ze zich zorgen over haar familie. Vanaf ca. 15 jaar.

Simone Atangana Bekono
De fontein, vind je plek
Boek

De fontein, vind je plek grip op je leven door inzicht in je familiesysteem (2016)/ Els van Steijn, redactie Juliët Jonkers en Annemieke Heinen

Uitleg van de systeembenadering van psychische problemen aan de hand van voorbeelden.

Els van Steijn
Kolja
Boek

Kolja roman ([2017])/ Arthur Japin

Een man reist in 1893 naar Sint-Petersburg om zijn vriend bij te staan bij de dood van diens broer, de componist Peter Iljitsj Tsjaikovski, maar ontdekt dat er misschien meer aan de hand is dan een dodelijk geval van cholera.

Arthur Japin