De eeuw van mijn vader
Boek

De eeuw van mijn vader (november 2021)/ Geert Mak

Geschiedenis van het Nederland van de twintigste eeuw aan de hand van interviews, oude krantenberichten en bewaard gebleven brieven.

Aanwezigheid

Recensie

Het verhaal van het wel en wee van de familie Mak laat zich niet gemakkelijk indelen. Voor een genealogie of historische roman is de geschiedkundige inbedding te geprononceerd. Evenzo passen de verhaaltrant en de aandacht voor het incidentele en individuele niet bij een geschiedkundig werk. Gelukkig hoeft de lezer zich niet te bekommeren om dergelijke vragen. Hij kan zich laten meevoeren in een indringende familiegeschiedenis die in hoge mate illustratief is voor de doorsnee Nederlandse familie in de twintigste eeuw. Zo komt in de geschiedenis van de grootouders de wereld kort na de eeuwwisseling van ambachtslieden en andere 'kleine luyden' tot leven. In de biografie van de ouders krijgt de betekenis van verzuiling, economische crisis, de zuigkracht van Indië, wereldoorlog en wederopbouw reliëf. De emancipatie van de vrouw is een voorbeeld van de stroomversnelling van ontwikkelingen die zich vanaf de jaren vijftig tijdens de generatie van de auteur voltrekken. Het goed leesbare boek zal zijn weg vinden naar een groot, gemeleerd publiek. Met literatuurverwijzingen. Deze geïllustreerde editie is voorzien van veel zwart-witfotomateriaal, voor een groot deel afkomstig uit het familiearchief van Geert Mak.

Specificaties

Nederlands | 9789045045337 | 668 pagina's

Titel De eeuw van mijn vader
Auteur Geert Mak
Type materiaal Boek
Editie Vijftigste druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, november 2021
Overige gegevens 668 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie 1e druk: Amsterdam : Atlas, 1999 - Met literatuuropgave
ISBN 9789045045337
PPN 433346205
Rubriekscode 935
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; 20e eeuw; Verhalen ; Nederland; 20e eeuw
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Twintigste eeuw

Anderen bekeken ook

Grote verwachtingen
Boek

Grote verwachtingen in Europa 1999-2019 (november 2019)/ Geert Mak

Persoonlijk getinte schets van de ontwikkelingen op politiek en maatschappelijk gebied in Europa gedurende de laatste twee decennia.

Geert Mak
De meeste mensen deugen
Boek

De meeste mensen deugen een nieuwe geschiedenis van de mens ([2019])/ Rutger Bregman, infographics: Leon de Korte en leon Postma ; redactie: Harminke medendorp ; eindredactie: Andreas Jonkers

Rutger Bregman
De zevende zus
Boek

De zevende zus (2021)/ Lucinda Riley, vertaling [uit het Engels]: Dieuwke van der Veen, Erica Disco, Irene Goes en Anne Jongeling

Voor een herdenkingsbijenkomst voor hun overleden adoptiefvader zoeken zes zussen de zevende zus.

Lucinda Riley
De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
De levens van Jan Six
Boek

De levens van Jan Six een familiegeschiedenis (augustus 2016)/ Geert Mak

Geschiedenis van de Amsterdamse patriciersfamilie vanaf de zestiende eeuw tot en met de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Geert Mak