De Indische doofpot
Boek

De Indische doofpot waarom Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië nooit zijn vervolgd ([2022])/ Maurice Swirc, register: Ewout van der Hoog

Aanwezigheid

Recensie

Jurist en onderzoeksjournalist bij de Groene Amsterdammer Maurice Swirc begint zijn onderzoek waar Remy Limpach* is gebleven. Die toonde in 2016 overtuigend aan dat de Nederlandse krijgsmacht tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië (1945-1949) op structurele basis extreem geweld inzette. Swirc beschrijft in 'De Indische doofpot' op een vlotte, journalistieke manier hoe het mogelijk is dat de oorlogsmisdaden gepleegd door Nederlandse soldaten niet werden bestraft. De inhoud van de doofpot bleek zo enorm, dat men bij vervolging uiteindelijk ook op het allerhoogste militaire en politieke niveau terecht zou komen. De overheid hanteerde daarom een strategie van ontkennen, liegen, verhullen, traineren en negeren. Zelfs 'vadertje' Drees (premier 1948-1958) blijkt in deze kwestie aan de foute kant van de geschiedenis te staan. Dat er op grote schaal oorlogsmisdaden zijn gepleegd wisten we al, minstens zo schokkend is dat dit in een democratische rechtsstaat in de doofpot kon belanden. Het boek heeft een uitgebreid notenapparaat en bevat een register, bron- en literatuuropgave.

Specificaties

Nederlands | 9789029541572 | 664 pagina's

Titel De Indische doofpot : waarom Nederlandse oorlogsmisdaden in Indonesië nooit zijn vervolgd
Auteur Maurice Swirc
Secundaire auteur Ewout van der Hoog
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij De Arbeiderspers, [2022]
Overige gegevens 664 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789029541572
PPN 435073990
Rubriekscode Indonesië 944.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Oorlogsmisdaden; Politionele acties ; Oorlogsmisdaden; Onafhankelijkheidsoorlogen; Indonesië
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Onafhankelijkheids-oorlogen

Anderen bekeken ook

De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
Revolusi
Boek

Revolusi Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld (2020)/ David Van Reybrouck

Geschiedenis van Nederlands-Indie, met name tijdens de Tweede Wereldoorlog, en de Indonesische dekolonisatiestrijd die daarop volgde (1945-1949), met name op basis van getuigenissen van betrokkenen.

David Van Reybrouck
De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
Fortuna's kinderen
Boek

Fortuna's kinderen een trans-Atlantische familiekroniek (2021)/ Annejet van der Zijl

Geschiedenis van de Nederlandse families Herckenrath en De Fremery, die in de negentiende eeuw hun geluk in de Verenigde Staten beproefden.

Annejet van der Zijl
Het beste wat we hebben
Boek

Het beste wat we hebben (2017)/ Griet Op de Beeck

De veertiger Lucas, die net als zijn zus als kind te maken heeft gehad met misbruik, staat op een kantelpunt in zijn leven. Hij neemt een aantal rigoureuze beslissingen.

Griet Op de Beeck