Oreo
Boek

Oreo roman ([2022])/ Fran Ross, vertaald uit het Engels door Anna Helmers-Dieleman ; met een woord vooraf van Marlon James ; en een nawoord van Danzy Senna

Christine leeft bij haar Afro-Amerikaanse moeder, maar gaat uiteindelijk op zoek naar haar joodse, blanke vader. Een verhaal over twee uiterst verschillende culturen die ook weer overeenkomsten hebben.

Aanwezigheid

Recensie

Verenigde Staten, jaren zeventig. Christine heeft een Afro-Amerikaanse moeder en een joodse vader die al vroeg in haar jeugd zijn gescheiden. De donkergetinte hoofdpersoon leeft bij haar moeder, maar gaat uiteindelijk op zoek naar haar witte vader. Christine's bijnaam Oreo (naar analogie met het bekende koekje) betekent hier: iemand die 'zwart' is van buiten maar 'wit' van binnen. Bijzonder aan dit boek is dat het al in 1974 werd uitgegeven, maar toen nauwelijks aandacht kreeg. De auteur (1935), die dezelfde achtergrond heeft als de hoofdpersoon, schreef daarna geen boeken meer en overleed in 1985. Daarnaast is opvallend de originele en experimentele stijl, die geen moment verouderd aandoet, evenals de vele verschillende stemmen die er aan het woord komen. Plat Jiddisch en Afro-Amerikaanse 'slang' gaan hand in hand en de auteur combineert dit met allerhande lijstjes, korte terzijdes en komische wiskundige formules. De specifiek Amerikaanse situaties en spreektaal maken het tot een intensief boek, maar de intelligente geestigheid compenseert dat volledig. Ingeleid door Marlon James (auteur van 'Een beknopte geschiedenis van zeven moorden').

Specificaties

Nederlands | 9789059369825 | 223 pagina's

Titel Oreo : roman
Auteur Fran Ross
Secundaire auteur Anna Helmers-Dieleman ; Marlon James ; Danzy Senna
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Cossee, [2022]
Overige gegevens 223 pagina's - illustratie - 24 cm
Annotatie Vertaling van: Oreo. - New York : New Directions, (c)2015. - Oorspronkelijke uitgave: (c)1974
ISBN 9789059369825
PPN 433173688
Genre sociale roman - psychologische roman
Thematrefwoord Cultuurverschillen ; Verenigde Staten; 1971-1980
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Cossee century
Boek

Cossee century (2008-...)

vol.
Uitgeleend
Nederlands

Anderen bekeken ook

De zevende zus
Boek

De zevende zus (2021)/ Lucinda Riley, vertaling [uit het Engels]: Dieuwke van der Veen, Erica Disco, Irene Goes en Anne Jongeling

Voor een herdenkingsbijenkomst voor hun overleden adoptiefvader zoeken zes zussen de zevende zus.

Lucinda Riley
Koningin van de nacht
Boek

Koningin van de nacht ([2013])/ Yvonne Keuls

Een half-joods gezin in Den Haag probeert de Tweede Wereldoorlog te overleven.

Yvonne Keuls
Het gordijn
Boek

Het gordijn (2017)/ Kader Abdolah

De in ballingschap levende Iraanse schrijver ontmoet in het onwezenlijke decor van Dubai nog één keer zijn moeder en hij gaat mee in haar door dementie beïnvloede beleving van de dagen die ze samen doorbrengen.

Kader Abdolah
De buitenjongen
Boek

De buitenjongen (2018)/ Paolo Cognetti, vertaald door Yond Boeke en Patty Krone

Een man van dertig laat het stadsleven in Milaan achter zich om een hut in de Alpen te huren en daar lange bergwandelingen te maken en het schrijven weer op te pakken.

Paolo Cognetti
Fortuna's kinderen
Boek

Fortuna's kinderen een trans-Atlantische familiekroniek (2021)/ Annejet van der Zijl

Geschiedenis van de Nederlandse families Herckenrath en De Fremery, die in de negentiende eeuw hun geluk in de Verenigde Staten beproefden.

Annejet van der Zijl