De Oeigoerse droom
Boek

De Oeigoerse droom mijn strijd tegen Chinese onderdrukking ([2022])/ Ahmedjan Kasim, redactie: Paul Poley

Persoonlijk verslag van de Oeigoerse auteur over de onderdrukking van het Oeigoerse volk door de republiek China en de gevolgen daarvan voor hemzelf, zijn familie en zijn volk.

Aanwezigheid

Recensie

Persoonlijk verslag van de Oeigoerse auteur over de geschiedenis van de Chinese overheersing van het Oeigoerse volk, en hetgeen hem en zijn familie is overkomen. Oost-Turkestan, de bakermat van de Oeigoeren, komt in 1949 in handen van China, die deze 'poort naar het Westen' met geweld inlijft. De autonome regio krijgt de naam Xinjiang Uyghur Autonomous Region, en kent vanaf het jaar 2000 een 'heropvoedings'-programma om haar bewoners aan te passen aan de Chinese cultuur - met als gevolg dat er nu meer dan twaalfhonderd van deze kampen zijn, waar een paar miljoen Oeigoeren vastzitten, worden gemarteld en gehersenspoeld en waar vrouwen worden gesteriliseerd. 'De Oeigoerse droom' is in een nuchtere, persoonlijke stijl geschreven en is geschikt voor een breed lezerspubliek met interesse in verhalen over andere culturen. Ahmedjan Kasim (1996) vlucht op zijn vijftiende zijn moeder achterna naar Nederland. Hier vecht hij voor erkenning van de rechten van het Oeigoerse volk en verwerkelijking van de Oeigoerse droom: zelfbeschikkingsrecht voor miljoenen Oeigoeren, en bevrijding van de Chinese onderdrukking.

Specificaties

Nederlands | 9789461562937 | 157 pagina's

Titel De Oeigoerse droom : mijn strijd tegen Chinese onderdrukking
Auteur Ahmedjan Kasim
Secundaire auteur Paul Poley
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Bertram+ de Leeuw Uitgevers, [2022]
Overige gegevens 157 pagina's - 21 cm
ISBN 9789461562937
PPN 435395645
Rubriekscode China 945.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Oeigoerse vluchtelingen; Verhalen
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Vluchtelingen

Anderen bekeken ook

De levens van Jan Six
Boek

De levens van Jan Six een familiegeschiedenis (augustus 2016)/ Geert Mak

Geschiedenis van de Amsterdamse patriciersfamilie vanaf de zestiende eeuw tot en met de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Geert Mak
Selma
Boek

Selma aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao ([2016])/ Carolijn Visser

Levensverhaal van Selma Vos (1921-1968), waarbij haar periode in communistisch China centraal staat en de rest van haar leven in flashbacks wordt belicht.

Carolijn Visser
Fortuna's kinderen
Boek

Fortuna's kinderen een trans-Atlantische familiekroniek (2021)/ Annejet van der Zijl

Geschiedenis van de Nederlandse families Herckenrath en De Fremery, die in de negentiende eeuw hun geluk in de Verenigde Staten beproefden.

Annejet van der Zijl
De meeste mensen deugen
Boek

De meeste mensen deugen een nieuwe geschiedenis van de mens ([2019])/ Rutger Bregman, infographics: Leon de Korte en leon Postma ; redactie: Harminke medendorp ; eindredactie: Andreas Jonkers

Rutger Bregman
KLIFI
Boek

KLIFI woede in de republiek Nederland : roman ([2021])/ Adriaan van Dis

In een toekomstige Republiek Nederland, waar de klimaatverandering zich laat gelden, wekt de wijze waarop de populistische regering omgaat met slachtoffers van een orkaan de woede op van een oude man, die een pamflet schrijft als aanklacht.

Adriaan van Dis