Najib
Boek

Najib de biografie (2020 [in feite 2022])/ Marcel Langedijk

Beschrijving van het leven en werk van de cabaretier (1971) van Marokkaanse komaf.

Aanwezigheid

Recensie

Een biografie van iemand onder de vijftig lijkt wat voorbarig, maar in het geval van cabaretier Najib Amhali (1971) valt er meer dan genoeg te vertellen. Het is als een jongensdroom: bescheiden beginnen op de lts, een opleiding aan de Hoge School voor de Kunsten volgen, pril succes bij de Comedy Train en een opgaande lijn culminerend in driemaal een uitverkocht Ziggo Dome. Van dat hoogtepunt herinnert Najib zich weinig, want hij was toen in de ban van drank en drugs. Biograaf Marcel Langedijk beschrijft zonder sensatiezucht hoe Najib (bijna) aan zijn levensstijl ten onder ging en weer opklauterde. Daarbij komen diverse betrokkenen aan het woord en ook Najib zelf. Het goed geschreven boek is tevens het verhaal van het in Nederland neergestreken Marokkaanse gezin waarin Najib opgroeide, waardoor het een aantrekkelijker uitgave geworden is dan het geweest zou zijn als alleen Najibs ups en downs aan bod waren gekomen. Bevat twee katernen met (familie)foto's.

Specificaties

Nederlands | 9789048866199 | 223 pagina's

Titel Najib : de biografie
Auteur Marcel Langedijk
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Lebowski Publishers, 2020 [in feite 2022]
Overige gegevens 223 pagina's, 32 ongenummerde pagina's platen - foto's - 21 cm
Annotatie 1e druk: 2020
ISBN 9789048866199
PPN 43546728X
Rubriekscode 796.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Amhali, Najib; Biografieën
PIM Rubriek Theater en Film
PIM Trefwoord Amhali

Anderen bekeken ook

Dagboek van een getuige
Boek

Dagboek van een getuige (2017)/ Astrid Holleeder

Na het verpletterende - en megasuccesvolle - boek Judas, komt Astrid Holleeder nu met een verrassend intieme opvolger: Dagboek van een getuige. Waar Judas het verhaal is over de beslissing om te getuigen tegen haar broer Willem Holleeder, gaat Dagboek van een getuige over de consequenties van die ingrijpende beslissing. Wat zijn de gevolgen geweest voor het leven van de familie Holleeder: voor moeder Stien, zus Sonja, de kinderen en hun partners, de kleinkinderen, en vooral: voor Astrid zelf? Dagboek van een getuige geeft een inkijk in het leven van iemand die noodgedwongen moet onderduiken en voor wie niets 'normaal' is. Van boodschappen doen tot een dagje naar het strand met de kinderen: niets is zonder risico. Of daar ooit verandering in komt, zal de toekomst leren. In 2018 vindt het proces tegen broer Willem plaats. Dagboek van een getuige is een onthullend boek over hoe justitie met 'gewone' getuigen omgaat, en is het ontroerende relaas van een vrouw die afscheid heeft moeten nemen van een werkzaam leven, van een moeder die probeert het goede te doen voor haar kinderen en kleinkinderen, van een zuster en vriendin die haar omgeving altijd op sleeptouw neemt, én van een getuige in de zaak tegen haar broer: Astrid Holleeder. Bron: Flaptekst, uitgeversinformatiePersoonlijk relaas van de jongste zus van topcrimineel Willem Holleeder, die tijdens het proces tegen haar broer als getuige optreedt en daarom ondergedoken zit.

Astrid Holleeder
Gewoon André
Boek

Gewoon André (oktober 2021)/ Bert Kuizenga, tekstbewerking: Erik Klap

Aan de hand van interviews met vrienden, collega's en met de hoofdpersoon zelf wordt een beeld geschetst van het leven en werk van de gewoon gebleven Nederlander André van Duin, die in 2022 de leeftijd van 75 jaar bereikt.

Bert Kuizenga
Amalia
Boek

Amalia (november 2021)/ Breij, Claudia de

Portret van kroonprinses Amalia van Nederland (2003), ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag en wettelijke meerderjarigheid.

Claudia de Breij
Martien
Boek

Martien van burgemeesterszoontje tot kasteelheer ([2020])/ Jan Dijkgraaf

Biografie van de mediapersoonlijkheid Martien Meiland.

Jan Dijkgraaf
Sneeuwvlokken in Teheran
Boek

Sneeuwvlokken in Teheran ([2022])/ Marjan Kamali, vertaald [uit het Engels] door Iris Bol en Marcel Rouwé

Een jonge vrouw botst met haar uit Iran gevluchte familie en gaat samen met haar moeder naar Teheran om te zien of ze daar nader tot elkaar kunnen komen.

Marjan Kamali