Tjoesmai
Boek

Tjoesmai ([2022])/ Hetty Schoorel

Waargebeurd verhaal over een Indisch meisje dat haar geliefde zangvogel meesmokkelt naar het Jappenkamp Halmaheira. Met zwart-witfoto's.

Aanwezigheid

Recensie

Een waargebeurd verhaal over de magische vriendschap tussen een Indisch meisje en een zangvogel ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Indonesië. Het Indische meisje Hetty vindt een vogeltje in een verlaten nest onder de brandende zon. Zij noemt hem Tjoesmai. De twee zijn vanaf dat moment onafscheidelijk. Wanneer in Indonesië de Tweede Wereldoorlog uitbreekt moet Hetty naar het Jappenkamp Halmaheira. En ondanks het strikte verbod op huisdieren smokkelt ze haar vogel mee. Het verhaal is in zachtaardige, zeer toegankelijke stijl en vanuit de ik-persoon geschreven. Met foto's in zwart-wit. Hetty Schoorel wordt op 24 mei 1930 geboren in Amsterdam. Op achtjarige leeftijd verhuist ze met haar ouders en broertje naar Indonesië vanwege de dreigende Tweede Wereldoorlog. Maar ook daar houdt de vrede geen stand. In 1946, na de oorlog, keert Hetty als jonge vrouw terug naar Nederland. Maar Indië blijft haar in het bloed zitten en zo'n vijfenzeventig jaar na dato brengt ze een belangrijk voornemen ten uitvoer. Zij schrijft een autobiografisch verhaal over het vogeltje dat haar door de oorlog en de dekolonisatietijd heen hielp. Op 92-jarige leeftijd debuteert ze met 'Tjoesmai'.

Specificaties

Nederlands | 9789083209456 | 131 pagina's

Titel Tjoesmai
Auteur Hetty Schoorel
Type materiaal Boek
Uitgave Sint Pancras: Ezo Wolf, [2022]
Overige gegevens 131 pagina's - illustraties - 20 cm
ISBN 9789083209456
PPN 435479385
Rubriekscode 928.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Interneringskampen; Nederlands Oost-Indie; Verhalen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Interneringskampen

Anderen bekeken ook

Mijn naam is Selma
Boek

Mijn naam is Selma (2020)/ Selma van de Perre, vertaald door Rebekka W.R. Bremmer

Memoires van een joodse vrouw (1922) die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet belandde, werd gearresteerd en een verblijf in het concentratiekamp Ravensbrück overleefde.

Selma Van de Perre
Liever dier dan mens
Boek

Liever dier dan mens een overlevingsverhaal (2020)/ Pieter van Os, kaarten binnenwerk Hester Schaap

Biografie van een joodse vrouw (1926) uit Warschau, die de Tweede Wereldoorlog overleefde door zich voor te doen als Volksduitse en werd geadopteerd door een familie met een fanatieke nationaalsocialistische overtuiging.

Pieter van Os
De rechtvaardigen
Boek

De rechtvaardigen hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde ([2018])/ Jan Brokken

Geschiedenis van de Nederlandse diplomaat Jan Zwartendijk (1896-1976) die als consul in Litouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog talrijke joden het leven redde door visa uit te schrijven voor Curaçao.

Jan Brokken
Eindstation Auschwitz
Boek

Eindstation Auschwitz mijn verhaal vanuit het kamp (1943-1945) ([2020])/ Eddy de Wind

Ter plekke geschreven ooggetuigenverslag van een Joodse arts die de gruwelen van het concentratiekamp Auschwitz overleefde.

Eddy de Wind
Vaderskind
Boek

Vaderskind (2015)/ Ad Fransen

Ad Fransen