Hete bliksem, vreemde smetten
Boek

Hete bliksem, vreemde smetten hoe een warenhuis en Nederland door migratie werelds werden (2022)/ Sietse van der Hoek

Cultuurhistorisch onderzoek naar de grote maatschappelijke veranderingen in Nederland rond het midden van de 20e eeuw, aan de hand van familiegeschiedenissen van verschillende migrantengroepen en de oprichting van het Overijsselse warenhuis Vanderveen.

Aanwezigheid

Recensie

Een cultuurhistorisch onderzoek naar de grote maatschappelijke veranderingen in Nederland rond het midden van de twintigste eeuw. Na de oorlog veranderde Nederland van een naar binnen gekeerde, stijve maatschappij in een werelds gerichte, open samenleving. Dat kwam mede door de komst en de emancipatie van migranten uit voormalige koloniën en uit landen rond de Middellandse Zee. Aan de hand van familiegeschiedenissen van deze migrantengroepen én het verhaal van een gereformeerde familie die meer dan honderd jaar geleden in Assen het warenhuis Vanderveen begon, vertelt Sietske van der Hoek het verhaal van de twintigste-eeuwse Nederlandse Wende waarin alles, van religie tot seks, van moraal tot voetbal, van gedaante leek te verwisselen. 'Hete bliksem, vreemde smetten' is helder en verhalend geschreven. Voor een brede tot geoefende lezersgroep met interesse in recente Nederlandse (cultuur)geschiedenis. Sietse van der Hoek (1943) werkte lange tijd als journalist voor de Volkskrant. Daarnaast publiceerde hij meerdere boeken.

Specificaties

Nederlands | 9789038812014 | 445 pagina's

Titel Hete bliksem, vreemde smetten : hoe een warenhuis en Nederland door migratie werelds werden
Auteur Sietse van der Hoek
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Nijgh & Van Ditmar, 2022
Overige gegevens 445 pagina's - 22 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789038812014
PPN 435622196
Rubriekscode 933
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Nederland; Cultuurgeschiedenis; 1951-2000; Verhalen ; Migratie; Nederland; Culturele aspecten; Verhalen ; Vanderveen; Geschiedenis; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Cultuurgeschiedenis