Anton de Kom, wij slaven van Suriname
Boek

Anton de Kom, wij slaven van Suriname (2022)/ samengesteld door Henna Goudzand Nahar en Michiel van Kempen

Geschiedenis van het lot van de slaven in Suriname en hun bestaan na de afschaffing van de slavernij (1863), beschreven door een Surinamer, die om zijn politieke activiteiten uit Suriname verbannen werd.

Aanwezigheid

Recensie

Een geannoteerde uitgave van Anton de Koms belanghebbende boek. Henna Goudzand Nahar en Michiel van Kempen voorzien fragmenten van De Koms tekst van extra historische context en gaan in op hoe het boek sinds de uitgave is ontvangen en welke rol Anton de Kom en zijn werk hebben gespeeld in de discussie over Nederlands koloniale verleden. Helder en met diepgang geschreven. Met name geschikt voor een geoefende lezersgroep. Met illustraties en foto's in kleur en zwart-wit.Anton de Kom (Paramaribo, 1898 - Kamp Sandbostel, 1945) was een bekende Surinaams-Nederlandse auteur, dichter, verzetsstrijder en anti-imperialist. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven. Het boek maakt deel uit van de serie: 'Tekst in Context'.

Specificaties

Nederlands | 9789463720281 | 125 pagina's

Titel Anton de Kom, wij slaven van Suriname
Uniforme titel Wij slaven van Suriname
Secundaire auteur Henna Goudzand Nahar ; Anton de Kom
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Amsterdam University Press, 2022
Overige gegevens 125 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie ISSN van de serie: ISSN 2405-9668 - Uitgave met medewerking van Stichting Anton de Kom - Oorspronkelijke uitgave: Amsterdam : Contact, 1934 - Met literatuuropgave
ISBN 9789463720281
PPN 436190362
Rubriekscode Nederlands 855.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Kom, Anton de; Wij slaven van Suriname (boek)
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Kom

Relaties/Serie

Tekst in context
Boek

Tekst in context (1997-...)

vol. 16
Uitgeleend
Nederlands

Anderen bekeken ook

Aleksandra
Boek

Aleksandra roman (2021)/ Lisa Weeda

Kleindochter Lisa beschrijft de geschiedenis van haar Oekraïense familie, waarin haar grootmoeder Aleksandra en haar neef Kolja centraal staan, tegen de achtergrond van circa honderd jaar geschiedenis van de Oekraïne.

Lisa Weeda
Zomervacht
Boek

Zomervacht ([2018])/ Jaap Robben

De dertienjarige Brian woont bij zijn vader op een afgelegen terrein in een caravan. Brians verstandelijk en fysiek beperkte broer Lucien brengt zijn dagen door in een instelling. Een renovatie tijdens de zomer maakt het noodzakelijk dat Lucien elders wordt opgevangen. De vader, vooral gemotiveerd door de in het vooruitzicht gestelde vergoeding, haalt Lucien naar de caravan en maakt de jonge Brian verantwoordelijk voor de verzorging van zijn broer. Maar hoe praat je met iemand die niet spreekt? Hoe zorg je voor iemand van wie je niet weet wat hij nodig heeft? Hoe maak je de juiste keuzes als je zelf nog zo veel moet ontdekken? Bron: Flaptekst, uitgeversinformatieAls de instelling waarin de gehandicapte broer van Brian woont, wordt gerenoveerd, besluit hun vader om de 13-jarige Brian tijdens diens vakantie voor zijn broer te laten zorgen.

Jaap Robben