Angst en schoonheid
Boek

Angst en schoonheid Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen (2022)/ Bas Heijne

Essays over de Nederlandse schrijver (1863-1923).

Aanwezigheid

Recensie

Deze bundel essays over Couperus is om een aantal redenen interessant. In de eerste plaats houdt Heijne een pleidooi voor 'herkennend lezen', d.w.z. het eigen leven betrekken bij de lectuur van een roman. Hiermee wijst Heijne de academische wijze van de bestudering van Couperus' werk niet af, maar de herkenning van de eigen emoties staat bij hem wel centraal. In de tweede plaats geven de essays ook een beeld van de schrijver en essayist Heijne: hij leest Couperus als een persoonlijk avontuur, als een tocht naar zelfinzicht. In deze essays noemt Heijne als kern van Couperus' schrijverschap: de mens kan niet leven zonder illusies, maar geen illusie is houdbaar. Hoe houdt de mens stand in het zicht van de totale leegte? Kernbegrippen in Couperus' werk zijn 'ontworteling', 'vervreemding', 'angst' en 'schoonheid'. Uit de verantwoording blijkt zijn jarenlange bemoeienis met Couperus; een documentaire voor televisie die hij maakte met Jan Louter over Couperus* dwong hem tot herlezing van het werk. Eerdere versies van deze essays verschenen in NRC/Handelsblad. Een prachtige bundel.

Specificaties

Nederlands | 9789044651898 | 141 pagina's

Titel Angst en schoonheid : Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen
Auteur Bas Heijne
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2022
Overige gegevens 141 pagina's - 21 cm
Annotatie Oorspronkelijke uitgave: Amsterdam : De Bezige Bij, (c)2013
ISBN 9789044651898
PPN 436779315
Rubriekscode Nederlands 855.6
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Couperus, Louis
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Couperus

Anderen bekeken ook

Het einde van de eenzaamheid
Boek

Het einde van de eenzaamheid ([2017])/ Benedict Wells, uit het Duits vertaald door Gerda Baardman

Als hun ouders in 1983 bij een auto-ongeluk om het leven komen, worden drie kinderen in een internaat geplaatst; daar proberen ze met dit drama, dat ook hun verdere leven zal tekenen, om te gaan.

Benedict Wells
De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
Tsjaikovskistraat 40
Boek

Tsjaikovskistraat 40 roman ([2017])/ Pieter Waterdrinker

Beschrijving van wat er gebeurde voor, tijdens en na de Russische Oktoberrevolutie in 1917, verpakt in de eigen levensgeschiedenis van de auteur.

Pieter Waterdrinker
De buitenjongen
Boek

De buitenjongen (2018)/ Paolo Cognetti, vertaald door Yond Boeke en Patty Krone

Een man van dertig laat het stadsleven in Milaan achter zich om een hut in de Alpen te huren en daar lange bergwandelingen te maken en het schrijven weer op te pakken.

Paolo Cognetti
Een goede moeder
Boek

Een goede moeder roman ([2021])/ Jan van Mersbergen

Een moeder lijdt aan psychische problemen die haar ook fysiek belemmeren. Daardoor is de verzorging van haar dochter in gevaar en heeft dit effect op het hele gezin.

Jan van Mersbergen