De Chinezenmoord
Boek

De Chinezenmoord de kolonisatie van Batavia en het bloedbad van 1740 ([2023])/ Leonard Blussé

Geschiedenis van de moord op de voltallige Chinese bevolking van Batavia in oktober 1740 en de oorzaken daarvan. Met kaarten, illustraties en kleurenfoto's.

Aanwezigheid

Recensie

Een boek over de moord op de Chinese bevolking van Batavia in oktober 1740. Als reactie op een Chinese volksopstand tegen het VOC-bestuur werden alle Chinese stadgenoten, samen ongeveer de helft van de bevolking, door de Europese burgers van de stad en de matrozen van de VOC-vloot vermoord. De moordenaars trokken van huis tot huis, zelfs de ziekenhuizen werden niet overgeslagen. Het boek reconstrueert de situatie aan de hand van zowel Nederlandse als Chinese bronnen. Beschreven wordt hoe een samenloop van natuurrampen, een pandemie, winstbejag en persoonlijke conflicten binnen het VOC-bestuur de toon zette voor de gebeurtenis en hoe deze daarna in de doofpot verdween. Diepgaand en vanuit algemeen perspectief geschreven. Met kaarten, illustraties en kleurenfoto's. Met name geschikt voor een geoefende lezersgroep. Leonard Blussé (Rotterdam, 1946) is sinoloog, historicus, en emeritus-hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Hij publiceerde veel boeken, waaronder het met de Gouden Uil bekroonde 'Bitters Bruid', het verhaal van een koloniaal huwelijksdrama.

Specificaties

Nederlands | 9789463821810 | 395 pagina's

Titel De Chinezenmoord : de kolonisatie van Batavia en het bloedbad van 1740
Auteur Leonard Blussé
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Balans, [2023]
Overige gegevens 395 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - illustraties, kaart - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave en register
ISBN 9789463821810
PPN 433382791
Rubriekscode 939.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Genocide; Chinezen; Batavia; 18e eeuw
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Genocide

Anderen bekeken ook

De Zanzibardriehoek
Boek

De Zanzibardriehoek een slavernijgeschiedenis, 1860-1900 (2023)/ Martin Bossenbroek

Geschiedenis van de afschaffing van slavenhandel op Zanzibar in de periode 1860-1900. Met zwart-witillustraties.

Martin Bossenbroek
De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
Moederstad
Boek

Moederstad Jakarta, een familiegeschiedenis (2021)/ Philip Dröge

Een geschiedenis van de stad Jakarta, waar de auteur op basis van archiefonderzoek belevenissen van zijn voorouders doorheen vlecht en die koppelt aan internationale ontwikkelingen als slavernij, crises en oorlogen.

Philip Dröge
Fortuna's kinderen
Boek

Fortuna's kinderen een trans-Atlantische familiekroniek (2021)/ Annejet van der Zijl

Geschiedenis van de Nederlandse families Herckenrath en De Fremery, die in de negentiende eeuw hun geluk in de Verenigde Staten beproefden.

Annejet van der Zijl
Kolja
Boek

Kolja roman ([2017])/ Arthur Japin

Een man reist in 1893 naar Sint-Petersburg om zijn vriend bij te staan bij de dood van diens broer, de componist Peter Iljitsj Tsjaikovski, maar ontdekt dat er misschien meer aan de hand is dan een dodelijk geval van cholera.

Arthur Japin