'Maar ik ben geen schooier'
Boek

'Maar ik ben geen schooier' Nico van Nieuwenhuysen, arts in kamp Amersfoort en aan het Oostfront ([2023])/ Adriaan van Es en Arjeh Kalmann

Biografie van de Nederlandse chirurg Nico van Nieuwenhuysen (1889-1967), die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Duitsers aansloot en kamparts werd in concentratiekamp Amersfoort. Met zwart-witfoto's en -illustraties.

Aanwezigheid

Recensie

Een biografie van Nico van Nieuwenhuys (1889-1967), een Nederlandse arts die na de bezetting in 1940 de kant van de Duitsers koos en een hardvochtige kamparts in kamp Amersfoort werd. Het boek volgt zijn leven vanaf zijn tijd als gerespecteerde chirurg tot zijn uiteindelijke veroordeling van twintig jaar cel en een beroepsverbod. De auteurs deden een beroep op het familiearchief van Van Nieuwenhuysen. In het slothoofdstuk schrijven zij samen met Van Nieuwenhuysens kleinzoon over morele en medisch-ethische kwesties, met als belangrijkste vraag hoe Van Nieuwenhuysen zijn artseneed - om de patiënt altijd voorop te stellen - zo kon schenden. In prettige, onderhoudende stijl geschreven. Met zwart-witfoto's, krantenknipsels en allerhande documenten uit de betreffende tijd. Voor een breed tot geoefende lezerspubliek. Adriaan van Es (1948) studeerde Geneeskunde in Utrecht en deed de huisartsopleiding. Arjeh Kalmann (1950) heeft veertig jaar gewerkt als regionaal journalist.

Specificaties

Nederlands | 9789493028630 | 354 pagina's

Titel 'Maar ik ben geen schooier' : Nico van Nieuwenhuysen, arts in kamp Amersfoort en aan het Oostfront
Auteur Adriaan van Es
Secundaire auteur Arjeh Kalmann
Type materiaal Boek
Uitgave [Hilversum] : Uitgeverij Verbum, [2023]
Overige gegevens 354 pagina's - illustraties, kaarten - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789493028630
PPN 435608886
Rubriekscode 935.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wereldoorlog II; Collaboratie; Verhalen ; Kamp Amersfoort; Verhalen ; Nieuwenhuysen, Nico van; Biografieën ; Collaboratie; Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Nieuwenhuysen

Anderen bekeken ook

Het donkerste donker
Boek

Het donkerste donker een geschiedenis van Sobibor ([2023])/ Rosanne Kropman

Geschiedenis van het vernietigingskamp Sobibor, met verhalen van de laatste overlevenden en met aandacht voor de moeizame omgang in Polen met het Holocaust-erfgoed. Met zwart-witfoto's.

Rosanne Kropman