De ontdekking van Insulinde
Boek

De ontdekking van Insulinde op reis in Nederlands-Indië in de negentiende eeuw (2023)/ Rick Honings

Historisch onderzoek naar reisverslagen van Nederlanders over Indië, uit de vroege negentiende eeuw. Met aandacht voor de weerslag van koloniale stereotypen die in deze tijd ontstonden. Met illustraties en foto's.

Aanwezigheid

Recensie

Een historisch onderzoek naar reisverslagen van Nederlanders over Indië, uit de vroege negentiende eeuw. Het boek gebruikt verslagen van natuuronderzoekers, zendelingen, taalgeleerden, maar ook toeristen en gelukszoekers om het toenmalige beeld van Nederlanders over Indië te duiden. Aan bod komt onder andere welke onbekende planten, dieren en mensen zij tegenkwamen. Aan de hand van de reisverslagen wordt ook onderzocht hoe koloniale stereotypen zijn ontstaan die tot op heden invloed uitoefenen. Inzichtelijk en met diepgang geschreven. Met kaarten, portretten, illustraties en foto's in zwart-wit en kleur. Geschikt voor de meer geoefende lezer. Rick Honings (1984) is neerlandicus en Scaliger-hoogleraar aan de Unversiteit Leiden. Zijn onderzoek richt zich vooral op negentiende-eeuwse en koloniale literatuur. Hij schreef onder andere samen met Peter van Zonneveld een bekroonde biografie van de dichter Willem Bilderdijk: 'De gefnuikte arend' (2013).

Specificaties

Nederlands | 9789044645408 | 555 pagina's

Titel De ontdekking van Insulinde : op reis in Nederlands-Indië in de negentiende eeuw
Auteur Rick Honings
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Prometheus, 2023
Overige gegevens 555 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789044645408
PPN 439172764
Rubriekscode Indonesië 944.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Reizen; Nederlands Oost-Indië ; Nederlands Oost-Indië; Beeldvorming; Reisbeschrijvingen ; Reizen; Nederlands Oost-Indië; 19e eeuw ; Nederlands Oost-Indië; Beeldvorming; Reisbeschrijvingen; 19e eeuw
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Nederlands Oost-Indië

Anderen bekeken ook

De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken
De heilige Rita
Boek

De heilige Rita roman (2017)/ Tommy Wieringa

Een vijftiger die met zijn vader in een uitgestorven dorpje in Oost-Nederland woont, raakt na een overval op zijn beste vriend uit balans.

Tommy Wieringa
Moederstad
Boek

Moederstad Jakarta, een familiegeschiedenis (2021)/ Philip Dröge

Een geschiedenis van de stad Jakarta, waar de auteur op basis van archiefonderzoek belevenissen van zijn voorouders doorheen vlecht en die koppelt aan internationale ontwikkelingen als slavernij, crises en oorlogen.

Philip Dröge
Fortuna's kinderen
Boek

Fortuna's kinderen een trans-Atlantische familiekroniek (2021)/ Annejet van der Zijl

Geschiedenis van de Nederlandse families Herckenrath en De Fremery, die in de negentiende eeuw hun geluk in de Verenigde Staten beproefden.

Annejet van der Zijl
Kalle
Boek

Kalle (april 2023)/ Bert Wagendorp

Bert Wagendorp