Slavernij en Nederland
Boek

Slavernij en Nederland ([2023])/ Karin Hoof, onder redactie van Marlies Huijzer, Hanneke Siemensma

Leer over de geschiedenis van de slavernij, van de 17e eeuw tot het heden, met specifieke aandacht voor de rol van Nederland. Met kleurenfoto's en -illustraties. Vanaf ca. 11 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Een leerzaam jeugdboekje (32 p.) over het slavernijverleden van Nederland. Het boek vertelt de geschiedenis van de slavernij wereldwijd, met specifieke aandacht voor de rol van Nederland in de 17e en 18e eeuw. Er wordt beschreven hoe mensen tot slaaf werden gemaakt en verhandeld, en hoe er verzet was, vooral van de slaafgemaakten zelf. In 1863 werd de slavernij in Nederland afgeschaft, maar is de slavernij echt voorbij? Helder en informatief geschreven, met een trefwoordenlijst achterin het boek. Met kleurenfoto's en -illustraties. Vanaf ca. 11 jaar. Het boek maakt deel uit van de serie: 'Informatie'*.

Specificaties

Nederlands | 9789464393019 | 32 pagina's

Titel Slavernij en Nederland
Auteur Karin van Hoof
Secundaire auteur Marlies Huijzer
Type materiaal Boek
Uitgave Etten-Leur : Schoolsupport, [2023]
Overige gegevens 32 pagina's - gekleurde illustraties - 24 cm
Annotatie Colofon vermeldt: 8-2 - Met literatuuropgave
ISBN 9789464393019
PPN 438794605
Rubriekscode 904.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Slavernij; Nederland; Geschiedenis ; VOC
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Slavernij

Relaties/Serie

Informatie
Boek

Informatie (1969-...)

vol. 181
Uitgeleend
Nederlands

Anderen bekeken ook

De VOC
Boek

De VOC ([2021])/ Susan Schaeffer, onder redactie van Ida Schuurman, Machtelt van Thiel ; foto's Wikimedia, Dreamstime, Wikipedia, Shutterstock, Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Alamy/Imageselect ; tekeningen Peter FitzVerploegh

In 1602 werd de Verenigde Oost-Indische Compagnie opgericht om handel te drijven in Azië. Veel mensen werden hier erg rijk van, maar de VOC deed ook veel kwaad. Lees over onder meer specerijen en het leven aan boord van de zeilschepen. Met foto's en tekeningen in kleur. Vanaf ca. 9 t/m 11 jaar.

Susan Schaeffer
De reis van Syntax Bosselman
Boek

De reis van Syntax Bosselman verhalen over de slavernij ([2018])/ Arend van Dam, met illustraties van Alex de Wolf

Syntax vertelt over zijn leven als slaaf in Suriname. Lees ook waarom Nederland in de Gouden Eeuw meedeed met de slavernij. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen e.a. doen hun verhaal. Met zwart-witfoto's en -tekeningen. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

Arend van Dam
Vet koel
Boek

Vet koel ([2019])/ Jeff Kinney, vertaling [uit het Engels]: Hanneke Majoor

Er ligt een dik pak sneeuw. De buurt waar Bram woont, verandert in een slagveld met echte sneeuwforten en sneeuwballengevechten. Bram en zijn vriend Theo moeten hun weg vinden tussen verbonden, verraad en oorlogvoerende bendes. Dagboek met veel grappige cartoons. Vanaf ca. 10 jaar.

Jeff Kinney
Slavernij
Boek

Slavernij ([2019])/ Susanne Neutkens, onder redactie van Marlies Huijzer, Hanneke Siemensma, Ferry Siemensma

Vroeger was het heel gewoon om mensen als slaaf te gebruiken. Ze moesten vaak hard werken en kregen slecht te eten. Lees hoe ook Nederland meedeed aan de slavenhandel en of er tegenwoordig ook nog slavernij is. Met kleurenfoto's. Vanaf ca. 11 t/m 14 jaar.

Susanne Neutkens
Een ridder in de Middeleeuwen
Boek

Een ridder in de Middeleeuwen ([2018])/ Anita Ganeri, illustraties Mariano Epelbaum ; vertaling [uit het Engels]: Vanja Walsmit ; eindredactie: Monica Terpstra

Hoe zag het leven van een ridder er in de middeleeuwen uit? Richard Marshall (ca. 12, ik-figuur) vertelt je over zijn training, de riddereed en de wapens. Met informatie over de middeleeuwen en stripachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 11 jaar.

Anita Ganeri