Uit zorg verdreven
Boek

Uit zorg verdreven het Nederlandse krankzinnigenwezen tijdens de Tweede Wereldoorlog ([2023])/ Eveline Buchheim en Ralf Futselaar

Onderzoek naar de behandeling van patiënten in Nederlandse krankzinnigengestichten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met zwart-witillustraties en -kaarten.

Aanwezigheid

Recensie

Een onderzoek naar de behandeling van patiënten in Nederlandse krankzinnigengestichten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze instellingen huisvestten niet alleen psychiatrische patiënten, maar ook mensen met diverse beperkingen en ouderen met dementie. De oorlogsomstandigheden en frequente evacuaties hadden vaak desastreuze gevolgen voor deze kwetsbare groep. De problemen van de oorlogsjaren en hun impact op de patiënten, hun families en het verplegend personeel worden belicht. Informatief en met diepgang geschreven. Met zwart-witillustraties en -kaarten. Geschikt voor de meer geoefende lezer. Eveline Buchheim is antropoloog en is onderzoeker bij het NIOD. Zij publiceerde onder meer over koloniale geschiedenis, gendergeschiedenis, seksueel geweld in oorlogstijd en herinneringscultuur. Ralf Futselaar is onderzoeker bij het NIOD en hoogleraar sociale geschiedenis van oorlog en massaal geweld aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij publiceerde onder meer over gevangenissen, ondervoeding en de val van Srebrenica.

Specificaties

Nederlands | 9789024457342 | 311 pagina's

Titel Uit zorg verdreven : het Nederlandse krankzinnigenwezen tijdens de Tweede Wereldoorlog
Auteur Eveline Buchheim
Secundaire auteur Ralf Futselaar
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, [2023]
Overige gegevens 311 pagina's - 23 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789024457342
PPN 43837536X
Rubriekscode 606.24
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Psychiatrie; Nederland; Wereldoorlog II ; Psychiatrische inrichtingen; Nederland; Wereldoorlog II
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Psychiatrie