Verdwenen steden
Boek

Verdwenen steden ([2023])/ Philip Matyszak, vertaling [uit het Engels] Alexander van Kesteren ; kaarten Martin Lubikowski

De geschiedenis van verdwenen steden uit de oudheid.

Aanwezigheid

Recensie

Na de uitvinding van de landbouw vormde verstedelijking de volgende stap in de ontwikkeling van de mensheid. De grote, maar ook vergeten, beschavingen van de Oudheid rond de Middellandse Zee en in het Nabije Oosten hebben volop sporen achtergelaten om een beeld te krijgen van de motieven achter stedenbouw. Veel steden ontstonden als knooppunt in logistieke netwerken, anderen dienden ter verdediging of juist als bestuurlijk of religieus centrum. Dit boek beschrijft 37 steden en de achtergronden van hun ontstaan en hun ondergang, veelal als gevolg van klimaatsverandering, oorlogsgeweld of natuurrampen. Uiterst herkenbaar met het oog op hedendaagse ontwikkelingen. Naast de klassieke parels als Mycene, Thebe of Persepolis, komen verrassende locaties voorbij zoals een ministad uit de steentijd op de Orkney Eilanden en het multiculturele Beta Samati in het huidige Ethiopië. De aanstekelijke stijl, mooie kaarten en fotografie zetten de lezer op het spoor van historische verrassingen en bewijzen dat steden niet voor de eeuwigheid zijn gebouwd.

Specificaties

Nederlands | 9789401920056 | 287 pagina's

Titel Verdwenen steden
Auteur Philip Matyszak
Secundaire auteur Alexander van Kesteren ; Martin Lubikowski
Type materiaal Boek
Uitgave Utrecht : Uitgeverij Omniboek, [2023]
Overige gegevens 287 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register - Vertaling van: Lost cities of the ancient world. - Thames & Hudson, (c)2023
ISBN 9789401920056
PPN 439164915
Rubriekscode 902.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Steden; Oudheid
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Steden

Anderen bekeken ook

De tuinen van Buitenzorg
Boek

De tuinen van Buitenzorg ([2021])/ Jan Brokken

Aan de hand van 39 openhartige brieven van zijn moeder Olga vanuit Makassar (Celebes) aan haar zus schetst de auteur haar leven in Nederlands-Indië als echtgenote van een predikant en slachtoffer van de Japanse bezetting.

Jan Brokken